20 lei-costul minim al unei zile de post. Legumele si fructele, mai scumpe din cauza intermediarilor
Credinciosii ortodocsi si greco-catolici incep postul Pastelui, cel mai lung si mai aspru din an. In urmatoarele 48 de zile, ei nu au voie sa se cunune si nici sa manance de dulce.
Dar, poate cel mai important, trebuie sa incerce sa isi primeneasca sufletul si gandurile si sa nu isi vorbeasca semenii de rau.
Un studiu arata ca peste 70% din populatie doreste sa tina postul, intr-o forma sau alta. Misiune grea pentru enoriasi, avand in vedere ca alimentele s-au scumpit incontinuu, de la inceputul anului.
Urmeaza aproape 7 saptamani de post aspru, in care crestinii nu se vorbesc de rau, nu au relatii trupesti, nu beau alcool si nu fumeaza. Pe de alta parte, nu se ating de carne, lapte si oua.
Saptamani in care ar trebui sa dam slanina pe spanac si branza pe halva si verdeturi.
Ca mergeti la piata sau cumparati legumele de la magazin, preturile sunt la fel de mari. E drept ca in magazine e posibil sa adaugati intre 50 de bani si un leu, la varza, ceapa si rosii.
10 lei este un un kilogram de castraveti, 3 lei o legatura de ridichii, daca sunt mai mari si mai lucioase.
Ardeiul gras, capia si usturoiul au inceput sa devina adevarate delicatese si nici fasolea nu este mai ieftina: 16 lei un kilogram.
De altfel, fasolea boabe, cartofii si alte leguminoase sunt produsele alimentare care s-au scumpit cel mai mult in februarie, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica.
CASTRAVETI 10 lei/kilogramul
ROSII: 8-10 lei/kilogramul
VARZA: 2-2,5 lei/kilogramul
CEAPA: 2-2,5 lei/kilogramul
MORCOVI: 2,5-3 lei kilogramul
CARTOFI: 2 lei/kilogramul
SALATA: 3 lei/bucata
ARDEI GRAS: 12-13 lei/kilogramul
USTUROI: 12-16 lei/kilogramul
FASOLE: 9-16 lei/kilogramul
Postul Mare pune la grea incercare si credinta, dar si buzunarele crestinilor. Trufandalele pe care multi le-ar dori in farfurie sunt scumpe.
Costul unei zile de post porneste de la 20 de lei, daca e tinut doar cu cateva legume. Adica rosii, castraveti, ridichii, salata si cartofi.
Chiar daca au sufletul plin de credinta, multi au portofelul gol. Ca sa nu renunte totusi la post, cumpara mai putin.
Producatorii sunt revoltati si spun ca s-au saturat de aceasta practica de dinaintea sarbatorilor, care face ca preturile legumelor si fructelor pe care ei le vand ieftin sa explodeze, din cauza intermediarilor.
Rosiile se vand la producator cu putin peste 1 leu kilogramul, dar ajung pe tarabe si cu 5 lei, iar pretul castravetilor creste de la 50 de bani la 2 lei 50 kilogramul.
Cartofii se vand cu cel putin 1 leu, desi pleaca de la producator cu 80 de bani, iar pretul ardeilor grasi se dubleaza in piete.
O alternativa pentru cei care nu vor sa renunte la gustul de dulce sunt produsele din soia si cele vegetale. Nici ele insa, ieftine.
Preotii ne amintesc ca mai presus de regimul alimentar este conduita morala. In cele 48 de zile de post, oamenii trebuie sa incerce sa fie mai buni, mai intelegatori si mai darnici.
Un studiu IRES arata ca doar 10% dintre romani tin post in toate cele 48 de zile.
12% respecta doar Vinerea Mare, iar 50% renunta la carne, lapte si oua doar miercurea si vinerea. 25% raman intru totul fideli meniului "de dulce".