Cât a ajuns să coste kilogramul de miere, la un târg de produse tradiționale în Blaj
În Vestul țării, gurmanzii profită de vremea frumoasă din acest weekend și se răsfață la târgurile cu produse locale.
Comercianții i-au ademenit cu miere, dulcețuri, zacuscă, brânzeturi sau fructe și legume proaspete.
La un târg din Blaj, vedetă a fost mierea. Oamenii au căutat sortimente dintre cele mai neobișnuite, precum cea de... iarbă neagră.
„Nici nu am mâncat așa ceva, foarte, foarte bună" spune un cumpărător.
Mihai Grama – apicultor Cluj: „Una dintre cele mai de top sortimente de miere care există în România, din golul alpin de la 1200-1400 de metri”.
Pornind de la alimentul de bază, producătorii au venit cu o ofertă variată. Inclusiv băutura zeilor, pentru cei care au lăsat mașinile acasă.
Producător: „Hidromelul era denumită băutura zeilor, e o băutură alcoolică din miere. Prin fermentație alcoolică se produce un vin, dar din miere."
La o altă tarabă, fac senzație cremele cu miere - destinate, de această dată, mesei din bucătărie, nu celei de cosmetică.
Vânzătoare: „După ce obținem mierea cremă introducem al doilea ingredient, de obicei un fruct în mierea cremă putem introduce polen, propolis sau cătină ."
Dar dacă vorbim de cosmetică, „sunt foarte bune mai ales săpunurile astea exfoliante, am luat cremă pentru mâini care este foarte bună, este ceva natural pe bază de miere", spune o clientă.
Alina Oachiș Mateș: „Anul acesta a fost un an foarte bun pentru mierea de mană // gustul este foarte puternic amărui."
Prețurile pentru un borcan de miere ajung și la 60 de lei.
La Cluj a fost, în schimb, explozie de gusturi. Dulceața de lapte „a rupt gura târgului”.
Copii: „E ca acele caramele din copilărie care se lipeau de măsele şi greu le dădeai jos, ca la bunica, foarte bune”.
În mulțimea de dulciuri, cei mici au căzut pradă tentației.
Ramona Moldovan, organizator: „Pentru că este post avem foarte multe tipuri de zacuscă, avem dulcețuri de multe feluri”
Cristina Nicola, producător: ”Avem dulceață din flori de soc, de liliac, de vișine cu ciocolata, cu gogonele”
În materie de brânzeturi, producătorii au dat dovadă de multă originalitate.
Cristina Nicola, producător: „Nu numai francezii au brânzeturi speciale, avem şi noi făcute cu merișoare, cașcaval cu roșii coapte şi busuioc, cu ceapă verde, cu nuci, cu măsline, cu struguri”.
Astăzi este ultima zi în care gurmanzii pot trece pe la standurile cu produse locale.