"Casa Verde" si programul de reabilitare termica sufera schimbari esentiale
Asa cum o minune tine doar trei zile, nici proiectele "Casa Verde" si "Reabilitarea termica", propuse de stat ca sa-i ajute pe oameni, n-au rezistat prea mult fara schimbari in partile esentiale.
La sfarsitul lunii martie, vom avea unul singur din doua, daca tot traim in vremurile lui "2 in 1".
Toate bune si frumoase am putea spune, doar ca autoritatile care se laudau ca vor subventiona chiar si cu 90% costurile instalatiilor pentru energie verde, acum bat in retragere.
Ministrul mediului sustine ca maine va avea pe masa proiectul noului program "Casa Verde". Care sunt modificarile? "Am lasat aceeasi suma, 130 de milioane de euro sunt, in schimb destinatia si cota de subventie va fi alta pentru ca acel 90 la suta foarte generos in a crea probleme," a declarat ministrul mediului Nicolae Nemirschi.
Adica statul nu va mai acoperi 90% din costurile panourilor solare. Dar cat anume? Nu stie deocamdata nici seful de la mediu.
Un singur lucru e cert: printre beneficiari se vor numara gradinitele, scolile, caminele de batrani, dar si asociatiile de locatari.
Apare insa o problema in cazul blocurilor de locuinte. Ele trebuie sa fie acceptate si in programul de reabilitare termica. Iar pentru asta, o familie care locuieste intr-un apartament cu doua camere ar trebui sa plateasca in medie 700 de euro.
Constienti ca nu toti locatarii isi vor permite sa dea bani ca sa-si vada blocul realibitat, cei de la Ministerul Dezvoltarii le-au recomandat primariilor sa acopere aceste cheltuieli. Nu-i o solutie eficienta, cred asociatiile de locatari.
Panourile solare montate pe un bloc de locuinte le-ar putea reduce facturile proprietarilor cu 20%.
Nemirschi: Din aprilie, panourile solare vor fi montate pe blocuri
Sursa: Pro TV
Etichete: panouri solare, casa verde, reabilitare termica,
Dată publicare:
26-02-2009 00:00