Aceasta casa "pasiva" se afla langa Ploiesti si a fost proiectata special ca sa-si ia energia de la soare si din pamant. Totul devine si mai interesant atunci cand proprietarul spune ca vrea sa faca din casa lui o afacere, si sa vanda energie si altora.

Liviu Olteanu, un inginer de 51 de ani, a gandit casa perfecta: el foloseste panouri fotovoltaice, captatori solari in vid, si pompe geotermale pentru a produce caldura, apa calda si curentul electric necesare familiei.

Capul familiei a investit si in izolatie, ca sa pastreze caldura captata in locuinta. Astfel, a ales geamuri termopan in 3 foi si un sistem de ventilatie care face sa nu piarda mai mult din 10% din incalzirea casei.

Acum proprietarul se gandeste chiar sa vanda din energia captata de locuinta sa, atunci cand va fi in surplus. Asa ca nu numai ca nu plateste facturi, dar ar putea castiga bani frumosi din asta.

O astfel de casa-minune costa in jur de 140.000 de euro - cu doar 15-20% mai mult decat o locuinta asemanatoare, cu proiect conventional. Atentie insa, cel mai potrivit este ca sistemele sa fie gandite inainte ca imobilul sa fie ridicat, pentru ca orientarea se face - dupa soare.