Cum arata casa ideala de vacanta? Pentru unii romani este micuta, primitoare si a fost construita din lut, nisip si paie. Partea buna este ca proprietarul nu trebuie sa se imprumute pe 20 de ani de la banca.

Are nevoie de cateva mii de euro si multa putere de munca, pentru ca o poate ridica singur. Si poate folosi drept model o casuta din Banat, care atrage anual mii de curiosi.

Casuta despre care vorbim, rupta parca din povesti, a fost construita cu migala de arhitecta Ileana Mavrodin. A lucrat 12 ani in Canada, grafician intr-o companie mare, dar s-a intors in tara pentru o scurta vacanta si a ramas. A cumparat un teren pe malul raului Nera, unde a inceput sa construiasca o casuta ecologica.

"Versant insorit, pamant lutos, salcam, piatra, toate materialele de care ai nevoie erau aici. Nu m-am mai intors in Canada", a spus arhitecta Ileana Mavrodin.

Casuta, fara o linie dreapta, pentru ca nici natura nu este liniara, este racoroasa vara si calduroasa iarna.

Proiectul a devenit popular pe retelele de socializare si a atras zeci de curiosi, care vor sa isi construiasca o casuta la fel. De exemplu, IT-istul Florin. Are un teren la marginea Bucurestiului si vrea sa ridice acolo o casa de vacanta.

"Cred ca designul unei astfel de casute este cu totul diferit fata de BCA-urile roz de la vilele din Bucuresti", a spus Florin Neacsu.

Georgiana, in schimb, vrea sa restaureze casa bunicilor: "Toate casele vechi se vand foarte ieftin si nu le vad valoarea cei care le vand. Ei vad numai vile roz cu termopane".

In ultimii ani, in Romania au fost ridicate zeci de case ecologice. Investitia, pentru cei care se pricep sa faca totul cu mainile lor, porneste de la 2.000 de euro.