Casa de vacanta pe care o poti construi fara sa te imprumuti 20 de ani la banca. Cat platesti pentru una din... lut si paie

06-07-2014 18:19

Cum arata casa ideala de vacanta? Pentru unii romani este micuta, primitoare si a fost construita din lut, nisip si paie. Partea buna este ca proprietarul nu trebuie sa se imprumute pe 20 de ani de la banca.

Are nevoie de cateva mii de euro si multa putere de munca, pentru ca o poate ridica singur. Si poate folosi drept model o casuta din Banat, care atrage anual mii de curiosi.

Casuta despre care vorbim, rupta parca din povesti, a fost construita cu migala de arhitecta Ileana Mavrodin. A lucrat 12 ani in Canada, grafician intr-o companie mare, dar s-a intors in tara pentru o scurta vacanta si a ramas. A cumparat un teren pe malul raului Nera, unde a inceput sa construiasca o casuta ecologica.

"Versant insorit, pamant lutos, salcam, piatra, toate materialele de care ai nevoie erau aici. Nu m-am mai intors in Canada", a spus arhitecta Ileana Mavrodin.

Casuta, fara o linie dreapta, pentru ca nici natura nu este liniara, este racoroasa vara si calduroasa iarna.

Proiectul a devenit popular pe retelele de socializare si a atras zeci de curiosi, care vor sa isi construiasca o casuta la fel. De exemplu, IT-istul Florin. Are un teren la marginea Bucurestiului si vrea sa ridice acolo o casa de vacanta.

"Cred ca designul unei astfel de casute este cu totul diferit fata de BCA-urile roz de la vilele din Bucuresti", a spus Florin Neacsu.

Georgiana, in schimb, vrea sa restaureze casa bunicilor: "Toate casele vechi se vand foarte ieftin si nu le vad valoarea cei care le vand. Ei vad numai vile roz cu termopane".

In ultimii ani, in Romania au fost ridicate zeci de case ecologice. Investitia, pentru cei care se pricep sa faca totul cu mainile lor, porneste de la 2.000 de euro.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26