Campanie de prevenție în licee. Elevii simulează efectul alcoolului si al drogurilor asupra șofatului
5-6 persoane mor zilnic în România, în accidente rutiere.
E o statistică sumbră a Organizației Mondiale a Sănătății, care arată însă realitatea tristă de pe șoselele noastre.
Pentru a reduce numărul tragediilor, autoritățile și școlile auto au început o campanie și organizează acțiuni de prevenție în liceele din toată țara.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Specialiștii folosesc ochelari, care simulează starea dată de consumul de alcool sau de droguri astfel încât tinerii să înțeleagă mai bine la ce pericol se expun.
Consumul de alcool și cel de substanțe interzise, la volan, sunt cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere. Și, pentru a vedea cât de dificil este să-ți coordonezi mișcările într-o astfel de stare, liceenii au făcut câteva teste, folosind o pereche de ochelari speciali.
Elevă: "Am simțit dezechilibru. E greu să te ridici și să stai în piciare, amețești foarte repede".
Reporter: "Crezi că ai putea să conduci în condițiile astea?"
Elevă: "Nu, nici măcar nu prea îmi văd mâna apoi să mai și conduc."
In astfel de cazuri, timpul de reacție este încetinit cu până la 7 secunde, timp în care - la 50 de km pe ora - mașină parcurge 100 de metri, suficient că să se ajungă la o tragedie.
Anda Samson, reprezentant antidrog: "Hașiș, marijuana creează o viteză de reacție mult mai întârziată" .
Reporter: "Cocaină și ecstasy?"
Anda Samson: "Creează o stare de hiper agitație."
Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt al ISU Brașov: "Au fost situații în care nu ne am înțeles cu victimele accidentelor, au manifestat comportamente agresive. Îngreunează salvarea victimelor. Se pierd secunde prețioase."
Si oboseală poate avea efecte similare consumului de alcool, spun specialiștii.
Sebastian Nițu, instructor școală de pilotaj: "La fiecare două ore ar trebui să se oprească să facă puțină mișcare, chiar gimnastică. La 60 de minute de condus ești concentrat 6 minute, în rest, te gândești la tot felul de lucruri."
In plus, studiile arată că 1 din 3 șoferi din Europa își fac selfie în timp ce conduc. O astfel de activitate reduce la jumătate viteză de reacție. În era tehnologiei, mulți uită așadar poziția corectă la volan.
Bogdan Marișca, campion național de raliu: "Piciorul să facă un unghi de 120 grade, piciorul să nu fie maxim întins, mâinile să fie întinse deasupra volanului, după care volanul se ține la ora 9 și ora 3."
In primele 9 luni ale acestui an, din cauza alcoolului, pe șoselele din țară noastră s-au produs peste 140 de accidente grave.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, OMS, liceu, droguri, elevi, alcool, morti, campanie, raniti, accidente rutiere,
Dată publicare:
19-11-2017 08:00