Camera ascunsa: medicamente pe baza de sibutramina se gasesc in farmacii
Pastilele de slabit care i-au provocat numai necazuri lui Adrian Mutu si alte doua produse care contin substanta numita sibutramina tocmai au fost retrase de pe piata romaneasca la inceputul saptamanii. Teoretic, bineinteles.
Pentru ca in realitate, unele farmacii vand in continuare aceste pilule, cu toate ca Agentia Europeana a Medicamentului a avertizat clar ca ele pot dauna grav organismului.
Lindaxa, de exemplu, un medicament pe baza de sibutramina a putut fi cumparat vineri dimineata din Capitala. Nu numai ca nu a fost blocat de la vanzare, dar farmacista l-a dat si fara reteta, desi este strict interzis fara acordul unui medic specialist.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Producatorul acestor pastile precizeaza :
"Am anuntat toti distribuitorii care se afla in relatie contractuala cu noi de blocarea comercializarii acestui produs in toata reteaua. Zentiva nu se afla in relatie contractuala cu farmaciile, drept pentru care informarea acestora privind blocarea comercializarii produsului Lindaxa nu intra in responsabilitatea companiei producatoare".
Sefii Agentiei Nationale a Medicamentului considera ca toata vina este a celor care vand pilulele, care le-au ignorat recomandarile.
Anul trecut, in Romania, s-au vandut 142.900 de cutii cu pastile ce contin sibutramina, dintre care 80.600 Abbott Reductil, 60.000 Zentiva Lindaxa si 2.300 Novartis Minimanica.
Pilulele in cauza au fost interzise in urma unui studiu. Acesta a aratat ca pacientii care iau asa ceva au un risc cu 16% mai mare de a face infarct sau accident cerebral vascular. Decizia finala privind soarta acestor produse cu sibutramina va fi comunicata insa de Comisia Europeana.
Cei de la ANM au primit informari privind blocarea pastilelor de la doi dintre cei trei producatori care comercializeaza produsele de slabit.
Astfel, acestia au anuntat ca in depozitele distribuitorilor sunt la momentul acesta blocate peste 37.000 de cutii cu medicamente ce contin sibutramina. Totodata, in farmacii mai sunt blocate alte 347.000 de cutii.
Mai sunt de centralizat datele de la cel de-al treilea producator, insa operatiunea este de mare amploare si astfel autoritatile spera ca pana luni sa aiba toata situatia centralizata.
In plus, unul dintre producatori a anuntat ca in perioada urmatoare va incepe un plan de despagubire, astfel, cei care aduc produsul de slabit in farmaciile agreate vor primi banii inapoi.
Sursa: Pro TV
Etichete: agenția nationala a medicamentului, sibutramina,
Dată publicare:
29-01-2010 00:00