Buna Vestire, traditii si obiceiuri. Semnificatia "dezlegarii" la peste

Dată publicare: 25-03-2014 12:56
Dată actualizare: 25-03-2015 11:40


Mai racoroasa si mai putin insorita decat in alti ani, ziua de Buna Vestire isi pastreaza toata incarcatura religioasa si odata cu ea, traditia dezlegarii la peste.

Crestinii au marti o pauza de la postul cel mare si li se permite sa se bucure de bors, plachie ori saramura din peste. Cei care nu si-au facut aprovizionarea inca de luni, au pornit de dimineata spre piete si magazine.

"In calendarul crestin, Buna Vestire este prima dintre cele 3 sarbatori inchinate Maicii Domnului. Este momentul in care arhanghelul Mihai a coborat pe Pamant si i-a vestit Fecioarei ca il va naste pe Hristos. In termeni populari, praznicul este denumit plinirea timpului, adica implinirea promisiunilor facute de Dumnezeu catre oameni. Iar pestele este un simbol arhaic crestin, de aici legatura cu meniul pe care il au oamenii azi.

La ora 5 dimineata s-a deschis acest magazin, iar dupa 10 minute erau deja zeci de oameni la standuri, unii trimisi de restaurante ca sa aleaga dintre cele peste 40 de speciii de peste deoarece azi solicitarile pentru astfel de preparate sunt cu mult peste cele obisnuite. Altii sunt simpli cumparatori care nu au apucat sa-si faca stocuri. Oferta este pentru toate buzunarele: de la hamsie care costa 9 lei /kg, la peste de mare si peste unditar care costa 120 de lei /kg" a relatat Adriana Stere, corespondent Pro TV.

Tags: buna vestire,


VIDEO PROTVPLUS.RO