Braşovul a vrut să intre în Cartea Recordurilor cu cel mai mare lanţ de oameni care citesc

Dată publicare: 22-04-2018 17:51
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Greu cu cititul la români! Dovada vine de la Braşov, unde câţiva tineri entuziaşti au încercat să formeze cel mai lung şir de oameni care citesc o carte.

Recordul - înscris în Guiness Book - aparţine Indiei cu 3017 persoane. Noi, românii aveam nevoie doar de unul în plus. Părea că va fi floare la ureche mai ales că prin centrul Brașovului s-au peridat duminică cohorte de turişti, localnici sau gură cască. Mulţi dintre ei au preferat însă berea rece de la terasă.

Iniţial organizatorii aveau toate motivele să fie optimişti. Sute de oameni formau cozi uriaşe în aşteptarea lecturii romanului "Desculţ" de Zaharia Stancu.

Regulile Guiness Book au fost clare.

Alex Crețu, organizator: "Fiecare participant citeşte câte o propoziţie, al doilea următoarea, al treilea următoarea şi aşa mai departe."

Părea că nu va fi greu de doborât recordul deţinut în prezent de India, cu 3071 de oameni care au citit împreună o carte. Dar terasele cu bere rece, tonetele cu îngheţată şi vremea de plajă s-au dovedit a fi un duşman redutabil. Treptat, cozile s-au subţiat, iar voluntarii au avut de dus o luptă de convingere.

Indiferent de finalitate, acţiunea şi-a atins scopul: a adus laolaltă sute de pasionaţi de lectură, iar unii au plecat acasă cu un suvenir aparte: un tricou inscripţionat cu o lecţie de gramatică.

Tentativa de doborâre a recordului de lectură a fost pusă la cale de aceiaşi tineri care vară de vară organizează C'artFest - un festival cultural devenit faimos. Deşi se desfăşoară la ţară, în comuna Cristian, din judeţul Braşov, actori faimoşi precum Marcel Iureş, Oana Pellea şi Horaţiu Mălaiele s-au perindat pe scena căminului cultural din sat.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO