Bisericile din tara, vizitate de mii de crestini pentru aghiasma de la Izvorul Tamaduirii. Obiceiurile bizare "din batrani"
Suntem in Saptamana Luminata, iar vineri am praznuit Izvorul Tamaduirii. In multe biserici si manastiri din tara credinciostii au mers sa ia aghiasma.
Se spune ca doar in prima vineri de dupa Paste, din unele izvoare binecuvantate curge apa sfintita, care face minuni. In unele locuri oamenii si-au petrecut noaptea sub cerul liber ori in cortul din curtea bisericilor, in asteptarea Liturghiei. Ca de obicei, au fost si momente de imbulzeala.
La Manastirea Dervent din judetul Constanta mii de credinciosi au venit sa ia apa sfintita si sa se inchine la icoana considerata facatoare de minuni. Fiecare cu dorinta lui.
Pelerin: "Am nepoti, am sase, de la fete, dar nu am de la baieti. Si vreau de la baieti neaparat. Sa-mi dea nurori bune, sufletiste, sa ma iubeasca."
Mii de pelerini din intreaga tara au poposit si la Manastirea Ghighiu din Prahova ca sa ia apa dintr-un izvor despre care se spune ca ar vindeca boli. Insusi Patriarhul Daniel a oficiat slujba de liturghie si a binecuvantat multimea.
La vestita Biserica Greaca din Braila, credinciosii si-au petrecut noaptea trecuta sub cerul liber ori in cortul din curtea bisericii, in asteptarea Liturghiei.
Obositi si bolnavi, cativa credinciosi au avut nevoie de ajutorul voluntarilor de la Crucea Rosie. Unii si-au pierdut echilibrul pe scarile abrupte care duc spre izvorul de sub altarul bisericii. Din fericire, nimeni nu a fost ranit.
La originea acestei sarbatori se afla legenda unei minuni de acum 1500 de ani. La Constantinopol, un orb si-ar fi recapatat vederea spalandu-se pe ochi cu apa de izvor, asa cum l-ar fi sfatuit cel care avea sa devina imparatul Bizantului, Leon Intaiul.
In traditia populara se spune ca, in aceasta zi, femeile nu au voie sa spele, sa calse ori sa teasa, iar gospodarii stropesc animalele cu apa sfintita, ca sa fie sanatoase tot anul.
Exista insa si obiceiuri mai...bizare. Unii batrani spun ca, daca pun o cana cu apa sub ramurile unui nuc sau ale unui soc si, daca mai tarziu gasesc pamant in ea, li se apropie sfarsitul. Cu Izvorul Tamaduirii si Duminica Tomii, se incheie Saptamana Luminata.