Bate vantul prin vamile din Romania!


Ultimul update: Miercuri 08 August 2012 18:17
Data publicarii: Duminica 26 Aprilie 2009 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Dupa aderarea la Uniunea Europeana, produsele comunitare nu se mai vamuiesc. In plus, de la inceputul anului, importurile au scazut cu o treime, asa ca multe dintre cladirile care au inghitit milioane de euro stau mai mult goale.

In fiecare capitala de judet exista un sediu impresionant al vamii. Unele sunt cladiri foarte noi, cum este cea de la Sibiu. A fost ridicata in 2006, cu un an inainte ca Romania sa fie primita in Uniune, chiar daca se stia ca dupa aderare importurile din celelalte tari membre nu se vor mai vamui. Adica 70% din marfurile europene intrate in tara.

Cu acelasi procent a scazut si volumul de munca al vamesilor.

Este adevarat ca de anul trecut vama a preluat supravegherea produselor supuse accizelor - adica tigari, alcool si carburanti, dar acestea se controleaza pe teren, nu la sediul vamii.

In aceste conditii, la Sibiu o parte dintre incaperi au fost inchiriate. Au ramas si spatii nefolosite. La fel stau lucrurile si in alte orase.

Seful Autoritatii Vamale spune ca nu se poate renunta la vamile de interior, pentru ca importurile venite din afara Uniunii Europene trebuie vamuite. Cel mai bun exemplu este al TIR-urilor care aduc marfa din Turcia, cum ar fi legumele si fructele.

Asa ca aceste cladiri care au costat milioane de euro sunt acum mai mult pustii. Vama a renuntat inca din 2007 doar la sediile pe care le avea la granita cu Ungaria. Le-a cedat Politiei de Frontiera.

 

Tags: vami,

Peste 45 de tone de parfumuri de contrabanda, confiscate in vamile aradene!
Bulgarii nu mai vor lapte romanesc!
Fermierii isi continua protestele in vamile Nadlac si Bors!
VIDEO PROTVPLUS.RO