Bate vantul prin vamile din Romania!
Dupa aderarea la Uniunea Europeana, produsele comunitare nu se mai vamuiesc. In plus, de la inceputul anului, importurile au scazut cu o treime, asa ca multe dintre cladirile care au inghitit milioane de euro stau mai mult goale.
In fiecare capitala de judet exista un sediu impresionant al vamii. Unele sunt cladiri foarte noi, cum este cea de la Sibiu. A fost ridicata in 2006, cu un an inainte ca Romania sa fie primita in Uniune, chiar daca se stia ca dupa aderare importurile din celelalte tari membre nu se vor mai vamui. Adica 70% din marfurile europene intrate in tara.
Cu acelasi procent a scazut si volumul de munca al vamesilor.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Este adevarat ca de anul trecut vama a preluat supravegherea produselor supuse accizelor - adica tigari, alcool si carburanti, dar acestea se controleaza pe teren, nu la sediul vamii.
In aceste conditii, la Sibiu o parte dintre incaperi au fost inchiriate. Au ramas si spatii nefolosite. La fel stau lucrurile si in alte orase.
Seful Autoritatii Vamale spune ca nu se poate renunta la vamile de interior, pentru ca importurile venite din afara Uniunii Europene trebuie vamuite. Cel mai bun exemplu este al TIR-urilor care aduc marfa din Turcia, cum ar fi legumele si fructele.
Asa ca aceste cladiri care au costat milioane de euro sunt acum mai mult pustii. Vama a renuntat inca din 2007 doar la sediile pe care le avea la granita cu Ungaria. Le-a cedat Politiei de Frontiera.