Avem de patru ori mai mult pamant roditor decat ungurii, dar ne-ar putea da lectii de agricultura
Ei sunt constienti ca fiecare centimetru de teren are valoare si il lucreaza cu drag.La noi pe 20% din suprafata agricola cresc balarii. Este drept si ca statul ungar isi ajuta fermierii cu subventii mari. De acesti bani profita chiar si cativa romani.
Kotai Jozsef s-a nascut la Satu Mare, dar acum 20 de ani s-a mutat impreuna cu familia in tara vecina in apropiere de granita unde ii prospera afacerile.
Desi este inginer agronom, la inceput a muncit ca zilier pe camp chiar si cate 14 ore pe zi. Nu-si mai putea inchide palmele de durere.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In ciuda greutatilor, din banii castigati si-a cumparat teren. Acum au 1000 de hectare pe care au plantat porumb, floarea-soarelui, orz si grau. Scot anual un profit care ar innebuni orice agricultor roman: aproape o jumatate de milion de euro.
Domnul Josef spune ca, spre deosebire de Romania, aici nu s-au furat tevile de irigatii dupa Revolutie. Din contra, sistemul a fost imbunatatit si extins, iar apa pentru agricultura este gratuita.
In plus, agricultorii din Ungaria primesc 170 de euro anual pe hectar de la stat si subventii ale Uniunii Europene. Asa ca oamenii sunt incurajati sa puna mana pe sapa.
In timp ce vecinii isi vad de treaba si se bucura de productia bogata, ai nostri isi plang de mila. Sunt neputinciosi in fata secetei.
La Buzau, de exemplu, nu a mai plouat de peste doua luni, iar pamantul crapa. Fermierii s-ar bucura ca statul sa le aduca macar apa pana la vechile instalatii de irigatie, acum parasite.
Una peste alta, daca statul maghiar isi ajuta agricultorii, ii si pedepseste la nevoie. Daca ai un ogor nu poti sa il lasi nelucrat pentru ca risti o amenda de 7000 de euro. La noi amenda e mai mult in acte.