Autoritatile vor carti de identitate biometrice. Esti pro sau contra?
Sa amprentam populatia Romaniei, mai exact pe toti cei care au implinit varsta de 14 ani. De ce? Ca sa incalcam drepturile omului si sa mai cheltuim foarte multi bani.
Ministerul de Interne propune ca, de acum incolo, toate cartile de identitate sa aiba un CIP care sa contina amprentele cetateanului si datele lui biometrice. Explicatia lor: prevenirea fraudelor. Cand vine vorba despre cum se face asta, autoritatile dau din colt in colt.
"Romania sa dovdeasca prin masuri concrete faptul ca asigura accesul in spatiul Schengen cu un document de identitate sigur, adaptat standardelor internationale in materie" - asa explica autoritatile romane decizia pe care au luat-o ca toate cartile de identitate sa contina un CIP in care sa fie incarcate amprentele cetateanului roman si datele sale biometrice. Uita insa ca aceasta este o recomandare si nu o obligatie.
Amprentarea unui om il transforma pe acesta, din punctul de vedere al societatii civile, intr-un suspect de serviciu. In plus, omul nu are posibilitatea sa aleaga daca vrea carte de identitate cu cip sau fara.
Ca sa linisteasca opinia publica, politistii spun ca datele personale nu intra intr-o baza de date, ci sunt scrise direct pe CIP-ul cartii de identitate. In plus, accesul la aceste date personale din CIP se face numai cu acordul cetateanului, deci titularul accepta sa-i fie verificate datele pentru ca este in interesul lui.
Autoritatile nu lamuresc o serie de alte situatii in care informatiile de pe CIP ar ajunge pe mainile unor infractori. Daca pierzi cartea de identitate sau daca este falsificata. S-a recurs la aceasta propunere dupa ce numarul cartilor de identitate falsificate s-a inmultit, la fel si fraudele cu acest tip de documente.