Astazi a inceput Kurbam Bairamul sau Craciunul islamic

16-11-2010 00:00

4 zile de astazi inainte, musulmanii din toata lumea se bucura de Kurban-Bairam. Inainte de rasaritul soarelui au mers sa se roage, apoi s-au apucat sa pregateasca bucatele din care pe vremuri se ospatau sultanii.

Pe mesele tuturor, se vor afla la loc de cinste, friptura de berbecut, pastrama de vitel, sarmalele in foi de vita si celebrele baclavale, cu nuci si sirop.

Credinciosii musulmani, indiferent de varsta, merg in zori la moschee canta si se inchina inainte de rasaritul soarelui. Traditia respectata cu sfintenie spune ca imediat dupa iesirea imamului din geamie trebuie sacrificat batalul. Chiar daca locuieste la bloc, "neni" Amdi face asta in plina strada.

Sarbatoarea musulmanilor nu le scapa cu vederea curiosilor care, inghit in sec si cer de pomana.

Musulmanii isi invita la masa rudele si vecinii indiferent de religie. In familia lui Amdi, cu bunatatile este responsabila, sotia sa, tanti Mucadis.

Incepand de azi, in fiecare dimineata vor avea loc slujbe in geamii iar imamii ii vor chema, din minarete, la rugaciune pe credinciosi pentru a asculta invataturile sfinte din Coran.

In aceste zile sacrificiul animalelor si impartirea bucatelor pentru saraci simbolizeaza jertfa profetului Ibrahim care, potrivit legendei, pus sa aleaga intre dragostea pentru propriul fiu si Alah, a ales divinitatea. In Romania traiesc aproximativ 80.000 de credinciosi musulmani, majoritatea in Dobrogea.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO