Asociația Pro Consumatori. Ce conțin cu adevărat pungile cu pufuleți din comerț
Un raport al Asociației pentru Protecția Consumatorului realizat pe diverse tipuri de pufuleți simpli și cu arome arată ce ingredinte conțin aceștia.
Studiul privind calitatea pufuleţilor face parte dintr-o campanie de informare și educare, prin care experții asociației își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor.
Principalele concluzii despre pufuleții din magazinele românești
- 59% din produsele analizate conţin o cantitate mai mare de 5 grame acizi graşi saturaţi, astfel de produse nu sunt recomandate copiilor!
- 38% din produsele analizate conțin între 1 şi 8 aditivi alimentari!
- 38% din produsele analizate conţin arome sintetice!
- 34% din produsele analizate conţin sare iodată!
- 31% din produsele analizate conţin între 2 grame de sare şi 3 grame de sare per 100 grame produs!
- 22% din produsele analizate conţin potenţiatori de gust şi aromă!
- 22% din produsele analizate conţin extract de drojdie!
- Conținutul de caşcaval pudră variază între 0,1% și 0,5%!
La numai 22% dintre sortimentele analizate se menționează conținutul de făină de porumb, care variază între 57% și 71%.
La numai 9% dintre sortimentele analizate se menţionează conținutul de ulei de floarea soarelui, acesta variază între 22% și 40%.
22% din produsele analizate conţin extract de drojdie. Extractul de drojdie conține acid glutamic sau glutamat de sodiu și se folosește pentru a crea arome sărate sau gust de umami („al cincilea gust"). Extractul de drojdie poate provoca alergii și afecțiuni ale glandelor endocrine.
Conținutul de ceapă pudră variază între 0,8% și 4%.
Conținutul de brânză praf variază între 1% și 6%.
Conținutul de caşcaval pudră variază între 0,1% și 0,5%.
Conținutul de pătrunjel variază între 0,13% și 0,14%.