"Are tatuat codul de bare si pretul de vanzare". Profilul romancei victima a traficului de persoane

11-07-2012 07:41


Am trait s-o vedem si pe asta: politistii romani le dau lectii elvetienilor. Nu este insa un motiv de mandrie, daca ne gandim la "materia" predata: traficul de fiinte umane.

Autoritatile noastre si cele din Tara Cantoanelor au pus la punct un proiect prin care ii ajutam pe agentii elvetieni sa le identifice pe tinerele romance obligate sa se prostitueze.

Si nu este o misiune usoara, pentru ca in Elvetia prostitutia este legalizata.

"Imi era scarba de mine, nu credeam ca a fost posibil ca eu sa ajung sa fac asta, nu ma mai recunosteam, nu o mai regaseam pe femeia care fusesem. Soacra mea avea toate mijloacele posibile de a-mi lua fiul", povesteste Teodora.

De teama ca-si va pierde copilul, femeia a indurat ani de zile umilintele la care a supus-o chiar soacra ei, care a obligat-o sa se prostitueze.

Din pacate, prin chinurile indurate de Teodora trec mii de romance care au fost duse de traficanti prin toata lumea. Unele au ajuns in Elvetia, unde prostitutia este legala. Autoritatile de aici estimeaza insa ca aproximativ 200 dintre prostituatele romance din Tara Cantoanelor sunt obligate sa se vanda.

Iar pentru oficialii dintr-o tara atat de dezvoltata, in care notiunea de "trafic de fiinte umane" este pierduta undeva in istorie, recunosterea victimelor nu este deloc usoara.

"Este o munca foarte dificila si tocmai pentru ca este dificila avem nevoie de cooperarea cu autoritatile din alte state, cum este Romania. Traficul de fiinte umane este o violare importanta a unui drept de baza al omului si nu ar trebui tolerat in societati dezvoltate, cum sunt Elvetia sau Romania", a declarat Marc Bruchez, atasat de interne al Elvetiei in Romania.

Specialistii sunt de parere ca nu poate fi creat un profil general al victimei. Sunt importante elementele de origine culturala, sociala si de educatie.

Asa ca a fost creat un profil al romancei, victima a traficului de persoane:

In primul rand, nu are actele la ea. Apoi, comunica foarte greu si isi schimba deseori povestea. De cele mai multe ori, nu stie exact unde se afla, dar tinde sa ramana acolo, este speriata si prezinta urme de violenta. Au fost chiar cazuri in care aveau tatuate coduri de bare si pretul de vanzare.

VIDEO PROTVPLUS.RO