Angajatorii nu mai vor tineri doar cu diplome, ci si cu calificari

Ultima actualizare: 11-10-2012 04:05

E din ce in ce mai greu sa-si gasesti un loc de munca, ne-au spus tinerii care au venit la un targ de joburi organizat in Capitala. Companiile vor oameni specializati, cu multe calificari, si nu mai pun pret doar pe o diploma.

Viitorul va fi al cursurilor de calificare. Din pacate, doar o companie din doua isi permit sa le organizeze pentru angajatii lor.

Adrian are 22 de ani si anul acesta a terminat Facultatea de Sociologie din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti. A venit la targ, sperand ca va obtine unul dintre cele 1600 de joburi oferite de organizatori.

Concluzia e simpla: diploma trece pe planul doi daca nu ai o specializare conforma cu cererea de pe piata. Ofertele vin acum doar dinspre domenii ca IT, consultanta, retail, farmacie sau productie.

In aceste conditii, solutia este recalificarea, iar site-ul www.invatapentrutine.ro poate fi o baza de plecare. Pe acest site gasiti sute de cursuri de calificare.

In Romania doar 1,3% dintre angajati participa la o forma de pregatire profesionala in timp ce, la nivel european, ponderea lor este de 20%.

Putini sunt insa tinerii care isi dau seama ca recalificarea si pregatirea profesionala suplimentara reprezinta cheia integrarii lor pe piata fortei de munca. Cei mai multi au pretentii mari, chiar daca nu au decat o diploma.

Asadar, niciodata nu e tarziu sa inveti un lucru nou, mai ales ca prognozele optimiste arata pentru anul viitor o crestere salariala de cel putin 5%, in mediul privat.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO