Cum s-au gandit locuitorii unei comune din Bacau sa reinvie traditiile. Ce vor sa faca, in fiecare an, pe 5 martie
Traim in era vitezei si a internetului, dar putem in continuare sa ne mandrim cu zone in care traditiile nu sunt date uitarii. Ba chiar sunt reinviate.
Intr-o comuna din Bacau, de pilda, oamenii au hotarat ca de acum inainte, in 5 martie, sa sarbatoreasca ziua gospodarilor.
Si nu oricum. Cu mancare traditionala, cantece populare romanesti, hore si multa voie buna ca doar asa e la romani.
Caminul cultural din Agas, judetul Bacau, a fost neincapator. La zi de mare sarbatoare, dedicata gospodarilor din localitate, tinuta obligatorie a fost portul popular. Nimeni, indiferent de varsta, nu a indraznit sa incalce regula. Si asta pentru ca toti sunt mandri pe straiele mostenite, dar si de traditii.
Barbat: "Nu se uita pe meleagurile noastre traiul si jocul si portul popular."
Femeie: "Sunt si eu bunica si am venit cu un nepot si ma mandresc cu el."
Ansamblul de dansuri populare, format din copii, a implinit sapte ani de existenta, iar pustii au marcat momentul cum stiu ei mai bine.
Odata pornita hora, oamenii nu au mai avut incotro si s-au prins in dans.
In tot acest timp, au fost si femei care si-au etalat talentul in bucatarie. Nu si-au incins opincile, ci cuptoarele. Iar din mainile lor au iesit bucate traditionale care mai de care mai gustoase.
Pentru a aluneca mai bine, preparatele au fost servite cu un vin pastrat cel putin trei ani in pivnita.
Oamenii vor ca de acum inainte, an de an, sa petreaca in data de 5 martie, iar ziua gospodarilor din comuna lor sa devina un obicei care sa dainuie in timp.