Alesii nostri vor sa mute unele sate, la oras!
Ca sa-si impresioneze electoratul care i-a trimis la Bucuresti, parlamentarii se revanseaza. Cum altfel decat propunand initiative de transformare a satelor in comune si a comunelor in orase.
Satenii se bucura ca, cel putin pe hartie, nu mai traiesc la tara. Ceea ce nu stiu ei este ca transformarea vine si cu multe dezavantaje.
Dispensar, primarie, posta, scoala, canalizare, drumuri asfaltate si statie pentru autobuz. Sunt cateva dintre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca orice sat care se vrea mai mult.
Le-am luat pe rand in satul Dealul Negru din judetul Cluj, pe care un ales doreste musai sa-l transforme in comuna. Desi dispensarul este obligatoriu, cei din Dealul Negru nu beneficiaza de asa ceva.
Potrivit legii, ca sa se transforme in comuna, orice sat trebuie sa aiba canalizare pe cel putin jumatate dintre strazi, criteriu ce nu este indeplinit.
Legaturile dintre comuna si restul satelor ar trebui sa se faca pe drumuri asfaltate. Si statia de autobuz e obligatorie, dar e in paragina.
Cat despre apa curenta in fiecare gospodarie, cum zice la lege, nici vorba.
Pe scurt, o fi mare dorinta domnului deputat, insa satul Dealul Negru este departe de a putea deveni comuna.
De la ultimul recensamant, aproape 200 de sate din toata tara s-au transformat in comune, iar aproximativ 350 de comune au ajuns orase.
Ceea ce nu stiu noii oraseni este ca taxele se majoreaza chiar si de noua ori. In plus, fondurile pentru dezvoltare rurala devin inaccesibile.