Reacția românilor care au așteptat ore în șir să intre în țară: "Pentru un km stai 10 ore"

Ultima actualizare: 15-06-2020 20:40

Cum era de aşteptat, după ridicarea restricţiilor prin care românii nu mai sunt obligaţi să stea în izolare la domiciliu, dacă se întorc din anumite ţări acceptate de autorităţi, la vămile din vestul ţării a reapărut aglomeraţia.

La Nădlac, sunt sute de maşini. ''S-a stat şi câte 4 ore pe loc'', susţin şoferii, deşi Poliţia de Frontieră a deschis toate benzile de acces şi se lucreza cu efective mărite.

După câteva ore de aşteptare, mulţi au început să-şi piardă răbdarea. Luni este prima zi în care cei care vin din ţări precum Austria, Germania, Elveţia sau Ungaria nu mai trebuie să stea în izolare la domiciliu. Unii au ajuns însă mult mai devreme la graniţa cu Ungaria şi au fost nevoiţi să aştepte miezul nopţii pentru ca decizia să intre în vigoare.

Bărbat: "Am auzit că din 15, se scoate carantina şi am zis să venim acasă, dar aşa ceva nu-i normal. Vii 12 ore, 1200 de km şi aici pentru un km stai 10 ore."

Bărbat: "Venim din Germania. Ne-am întors în concediu că lucrăm cu carte de muncă, cu acte în regulă"

La intrarea în ţara se face în continuare triajul epidemiologic, ceea ce creşte timpii de aşteptare. După prânz, s-au aglomerat şi punctele din Borş şi Nădlac 1.

Bărbat: "Lucrez la o bază militară americană, centru de studii în securitate. Sunt superviser, am grijă la o cantină. Pentru că lucrăm în şomaj tehnic şi lucrăm foarte puţin şi am vorbit cu şefa că suntem pre mulţi muncitori să mă lase acum în concediu."

Sunt însă români care vin din Italia - ţara care nu se află pe lista verde, care le permite să nu mai stea în izolare. Aşa că, exact ca până acum, aceşti oameni dau, la frontieră, o declaraţie pe proprie răspundere, că vor sta doar acasă. Cu toţii sunt trecuţi într-o bază de date şi sunt lăsaţi să plece. Poliţia nu-i mai însoţeşte pe traseu. Direcţiile de Sănătate Publică ar trebui să-i verifice, dacă într-adevăr, respectă măsură.

Femeie: "Din Italia, vin şi am muncit ca menajeră şi acum merg în România în vacanţă şi intru în carantină pentru 14 zile
Reporter: Va mai întoarceţi ?
Femeie: Nu acuma, mai la toamnă."

Femeie: "Din Italia vin, am muncit ca badantă şi vin acasă acum
Reporter: Veţi intra la izolare..
Femeie: Mie îmi convine, decât să stau în Italia, mai bine stau acasă la mine
Reporter: Va mai întoarceţi ?.
Femeie: Cu siguranţă, nu.

De duminică noapte şi până luni dimineaţă la ora 8 intraseră în ţară, doar prin punctele Nădlac 1 şi 2, 4500 de persoane.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO