Afla cum poti salva vietile unor oameni, in caz de accident
Suntem un popor al extremelor. Mai ales atunci cand trebuie sa acordam primul ajutor medical.
Ori nu ne pasa si trecem in viteza pe langa o victima accidentata, ori sarim in ajutor si dam dovada de exces de zel. Atentie, insa, acest lucru dauneaza si mai mult spun voluntari de la Crucea Rosie, care sarbatoresc astazi ziua mondiala a Acordarii Primului Ajutor.
De doua ori ghinion pentru un motociclist. S-a accidentat si ranile i se pot agrava, chiar din pricina celor care i-au sarit in ajutor. Daca motociclistul a avut parte de cativa zeci de salvatori, in cazul altor accidente nu intervine nici un trecator. O demonstreaza un experiment al Crucii Rosii din Braila. Voluntarii au plasat pe marginea soselei un manechin, linga o masina lovita. Parea scena unui accident grav, dar nimeni nu a oprit.
Intr-un caz real, chiar daca opreau mai multe masini, victima ar fi avut putine sanse de supravietuire, spun cei de la Crucea Rosie. De aceea voluntarii au iesit astazi in parcuri si au dat cateva lectii de acordare a primului ajutor. De exemplu, imobilizarea piciorului fracturat cu atele. Se pot face din orice material dur. E foarte important ca nodurile sa se faca pe atela sa nu lezam muschii.
Sau cum se face o resuscitare. Se intersecteaza degetele. Apasati cu tot trunchiul, dar nu cu toata greutatea. Faceti 30 de compresiuni. Dupa care cu podul palmei tineti fruntea, cu doua degete apucati nasul, cu o mana de barbie, deschideti gura si faceti doua insuflatii.
Intr-adevar, desi trebuie sa cunoasca notiuni elementare de prim ajutor, soferii nu prea stiu cum sa procedeze.
Cel putin pentru soferi lucrurile ar putea sa se schimbe. Reprezentantii Crucii Rosii au solicitat Comisiei Europene sa introduca un examen special la acordarea permisului auto, pentru acordarea primului ajutor.