Afla aici ce este celiachia, o boala pentru care nu exista tratament

Ultima actualizare: 27-10-2012 18:42

Viata este o dieta continua, si nu vorbim in gluma despre femeile obsedate de silueta, ci despre oamenii de linga noi, pentru care painea e otrava curata. Ei nu au voie sa guste nici o firimitura!


Painea contine gluten, o proteina pe care nu o pot asimila si care le distruge organismul.
 
In Romania, exista peste 200.000 de persoane cu aceasta problema. O parte s-au intalnit sambata la Bucuresti si au discutat cu specialistii in nutritie, despre necazurile lor.

Pentru boala, numita in termeni medicali Celiachie, nu exista tratament. Cei care au ghinionul sa primeasca un astfel de diagnostic au o singura solutie, sa excluda din alimentatie glutenul - o proteina ucigasa, in cazul lor, care se gaseste in grau, orz si secara.

Desi are numai opt ani, Ioana stie din experienta sa isi asume o dieta stricta.Fata poate sa manance doar alimente din care a fost extras glutenul sau fabricate din faina de orez.

Si Mariana a fost diagnosticata cu Celiachie, la un an si 8 luni. Din cauza bolii nu-i crescusera dintisorii, nu mergea si nu vorbea. Parintii fac tot posibilul sa o ajute.

Toate acestea sint cazuri fericite pentru ca medicii au depistat problema la timp. In multe situatii, simptomele sunt vagi - diaree, balonari, oboseala.

Adica aceasta boala este la fel de intalnita ca diabetul zaharat. Cei care nu o descopera la timp risca sa dezvolte cancer digestiv sau osteoporoza.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO