Afaceri de MILIOANE de euro din spatele gratiilor. Cum ii "protejeaza" gardienii pe interlopi
Inchisoarea nu-i impiedica pe liderii clanurilor mafiote sa-si coordoneze afacerile ilegale. Condamnati pentru diferite infractiuni, multi traficanti isi conduc oamenii din celula, fara oprelisti, pentru ca au telefoane mobile.
Asta chiar daca legea le interzice acest lucru. Doar anul trecut, peste 11.000 de aparate au fost descoperite in penitenciarele din Romania. Ajung la detinuti si cu ajutorul oamenilor platiti de stat sa-i pazeasca. O adevarata mafie a telefoanelor, in care, spun procurorii, sunt implicati gardieni, avocati si reprezentanti ai institutiilor statului, se dezvolta ingrijorator.
INTRECEPTARE DISCUTIE TELEFONICA
ROHOZNEANU CLAUDIU: Da' a sunat... A sunat Toni. Stii?
STEFAN TUDOR: Da?
ROHOZNEANU : Si... Ca? nu mai are nici un contact cu tine. Stii?
STEFAN TUDOR: Când a sunat?
ROHOZNEANU : Acum.
STEFAN TUDOR: Ca nu ia contact cu mine...
ROHOZNEANU: Ca nu are nici un contact cu tine, da. Ca a sunat pe al meu. Stii?
STEFAN TUDOR: Ala-i nebun? Ca am vorbit cu el ma acum juma' de ora.
Aceasta discutie telefonica se poarta intre doi presupusi traficanti de droguri de talie internationala care sunt, culmea, unul in arestul sectiei 6 de politie, iar celalalt in Penitenciarul Margineni. Cei doi, spun procurorii DIICOT, au coordonat o filiera care a adus cocaina in Romania si in Europa de vest din America de Sud. In discutiile nenumarate interceptate, suspectii pun la cale transporturi si livrari.
Si nu sunt singurii care isi continua afacerile ilegale si din spatele gratiilor. Ghinea Florin Nicolae, zis "Ghenosu", unul dintre cei mai periculosi lideri ai lumii interlope dâmbovitene, a fost si el prins ca isi coordona nestingherit din inchisoare reteaua de trafic de carne vie. Procurorii spun ca Ghenosu a castigat dupa gratii jumatate de milion de euro.
Pe lista sunt si membrii ai clanului Camataru, dar si traficanti de droguri sau de carne vie. La fel ca-n filmele cu mafioti, liderii crimei organizate au telefoane mobile in inchisoare.
Telefoane mobile au fost descoperite de-a lungul timpului in celule din penitenciarele Jilava, Rahova, Margineni sau Targoviste. Este o lupta pierduta din start de cei de la administratia penitenciarelor. Uneori, chiar angajatii statului le vand telefoane detinutilor care ar trebui sa-i pazeasca. Un aparat cu acces la internet costa si 1000 de euro. Ultimul gardian prins ca facea afaceri ilegale este de la penitenciarul Jilava.
L-a determinat cu siguranta salariul: 2000 de lei ca sa pazesti infractori si sa-ti petreci 8 ore pe zi dupa gratii. Ca sa lichideze aceasta mafie, conducerea penitenciarelor ar putea sa apeleze la cel mai simplu si ieftin mijloc: bruiajul comunicatiilor.
De ce nu starpesc aceasta mafie folosind o tehnologie care nu este scumpa? Nu am primit un raspuns insa cu siguranta ca explicatii se vor gasi. Pana atunci, din celulele inchisorilor au fost recoltate in primele 8 luni ale acestui an 5500 de aparate mobile. Cat vanzarea pe cateva luni a unui magazin din Capitala.