Achizitii pe sub mana si materiale nesterile, situatia de coma a spitalelor
Asa e la noi! Ne apucam sa facem ordine in spitale si sa punem intrebari abia dupa ce apar primele victimele ale sistemului, ca Alice Preda sau Amelia Antoniu.
Dintr-o data aflam chiar din gura directorilor de unitati sanitare ca in sistem, achizitiile de materiale sterile sau de dezinfectanti se fac ca la taraba, la mica intelegere, pe cumetrie, cum se intampla si la Bucuresti si la spitalul din Pitesti.
Tot azi si autoritatea care monitorizeaza achizitiile anunta ca in intreg sistemul sanitar se ciupeste la aproape jumatate dintre licitatii. Proba de tupeu la incalcarea legii, modelul CF2.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Si totusi, cum a ajuns ca cea mai moderna maternitate din tara sa fie atat de periculoasa? Putinii bani ramasi pentru materialele vitale, ca dezinfectantul, dispareau in licitatii umflate mereu si mereu la CF2.
Aici este tot secretul. Spitalele respecta si forteaza litera legii de achizitii publice. Sunt obligate sa posteze pe internet orice licitatie de materiale si sa astepte ofertele. Asa se face ca furnizorii favorizati vin cu pretul cel mai mic si castiga la sigur. La scurt timp, se invoca urgenta pentru a se putea face noi suplimentari la contract, de acum fara licitatie si fara negociere. Pretul cel mai mic nu este insa obligatoriu.
Autoritatea care monitorizeaza achizitiile publice va declansa anchete in toate spitalele si le va oferi directorilor modele de contract, ca sa stie cum sa aleaga totusi produsele cele mai bune.
Numai in 2009, zeci de unitati sanitare au fost amendate pentru ca au cumparat materiale sanitare fara licitatie. Adica, majoritatea fraudelor din domeniul public se fac in spitale.
In plus, in toate spitalele din tara primeaza, din pacate, mai intai pretul materialelor sanitare si apoi calitatea, iar increderea in cei care le livreaza a scazut acum foarte mult.
De aceea, multi directori de institutii sanitare au inceput sa isi verifice inca odata prin sondaje, produsele deja cumparate si le trimit la laboratoare. De multe ori au avut surpriza neplacuta sa gaseasca printre ele instrumente nesterile.
Inca din anul 2009, in proportie de 65% din materialele medicale cumparate de tara noastra au venit din Coreea, India si Taiwan.
O solutie ar fi ca achizitiile sa se faca in cantitati mari de Ministerul Sanatatii la nivel national, evident pentru preturi mult mai bune la o calitate strict controlata.