Absolventii de medicina fara rezidentiat vor putea lucra in spitale
Este o masura disperata a Ministerului Sanatatii, care incearca sa acopere golul lasat de cei peste 12.000 de specialisti care au parasit spitalele noastre.
Sa nu va ganditi insa ca medicii fara examen vor pune diagnostice sau vor face operatii. Ei se vor ocupa mai mult de partea birocratica, de inregistrarea bolnavilor si de insotirea lor pe la diverse investigatii.
Absolventii de Medicina care nu au luat rezidentiatul vor putea fi angajati in spitalele de stat sau private si vor avea mai multe competente decat un asistent medical. De aceasta masura pot profita si cei care sunt in anii terminali la Medicina.
Tinerii angajati vor lucra numai sub indrumare. Nu vor putea scrie retete si nu vor face operatii. In schimb, vor inregistra datele pacientilor, vor scrie fisa de observatie si-i vor insoti la investigatii. Toti tinerii absolventi de Medicina vor avea un medic supraveghetor. Pentru inceput, salariul va fi de 10 milioane. O astfel de masura vine dupa ce peste 12.000 de cadre medicale au plecat sa ingrijeasca bolnavii altora intre 2007 si 2010, in Canada, Marea Britanie, Franta, Italia si Belgia.
Nu trebuie sa ne temem de rezidentii fara examen, spun insa profesorii. Cei mai multi dintre ei au invatat carte in anii de facultate. Reprezentantii bolnavilor sunt totusi mai sceptici.
De aceasta masura ar putea beneficia 1.000 de tineri absolventi care, din 2005 incoace, nu au luat examenul de rezidentiat. Numai ca in realitate majoritatea s-au reprofilat. Sunt reprezentanti medicali la diferite companii sau au ales alte profesii mai banoase.
Din toamna vom avea cu totii cardul national de sanatate. Afla ce contine
Sanatate in rate. Clinicile particulare vin cu oferte pe masura saraciei