Zilnic, sase romance mor de cancer de col. Femeile pot face gratuit testul care le-ar salva viata

Dată publicare: 25-01-2012 18:46
Dată actualizare: 05-11-2012 21:06


Sase romance pierd zilnic lupta impotriva cancerului de col uterin, arata o statistica realizata de Fundatia Renasterea. Adica de patru ori mai multe decat in restul Europei.

Si cu toate acestea, multe femei isi neglijeaza sanatatea si nu merg la medic, pentru a-si face controalele de rutina. Asa ca, in fiecare an sunt depistate mii de cazuri noi, din pacate, unele in stadiu avansat.

Doamna Maria a fost diagnosticata cu cancer de col uterin in 2006, cand avea 44 de ani. Rezultatul a socat-o, pentru ca pana atunci nu-si facuse nici un control.

Au urmat ani de chin, cu sedinte de radioterapie si operatia de scoatere a uterului.

Alte 40.000 de romance sunt diagnosticate cu cancer de col utern. Cauzele sunt multiple: fumatul, infectii genitale sau folosirea indelungata a anticonceptionalelor.

Din pacate, in fiecare an sunt depistate 3.000 de cazuri noi, multe dintre ele in stadii avansate, in care nu se mai poate interveni chirurgical.

Asa se face ca zilnic 6 romance pierd lupta cu boala, de patru ori mai multe decat media europeana.

Femeile pot beneficia gratuit de investigatii medicale, in cadrul Unitatii Mobile de Diagnostic Renasterea.

Pentru doamnele care nu se pot deplasa, exista un vehicul echipat cu tot ce trebuie pentru analize. In paralel, medicii recomanda vaccinarea impotriva HPV, care impiedica in 70% dintre cazuri aparitia cancerului de col uterin.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO