Zika poate fi transmisă şi de ţânţarii obişnuiţi

10-08-2017 21:33

copil suferind de microcefalie de Zika

Oamenii de ştiinţă brazilieni au descoperit că temuta boală Zika, ce produce microcefalie, poate fi transmisă şi de ţânţarii comuni.

Cercetătorii Fundaţiei Oswaldo Cruz din Brazilia au demonstrat că Zika poate ajunge în glandele salivare ale ţânţarilor comuni, transformându-i în vectori ai virusului". Până în prezent se credea că virusul Zika poate fi transmis doar de ţânţarii dinspecia Aedes Aegypti.

Descoperirea oamenilor de ştiinţă brazilieni se bazează pe studii demarate încă de anul trecut. Ei au găsit atunci urme de Zika la țânțari comuni capturați în zona orașului Recife, capitala statului Pernambuco, care a fost cel mai grav afectat de epidemia de Zika izbucnită în 2015. În martie 2016, savanţii au anunţat că au reușit să transmită virusul Zika la țânțari Culex în laborator, dar nu erau siguri dacă acest lucru se poate întâmpla şi în natură. Este vorba de ţânţarii răspândiţi şi la noi

În acest moment, nu există un tratament sau vaccin eficient împotriva Zika. În cazul adulţilor, virusul Zika se manifestă sub forma unei gripe, însă a fost asociat cu microcefalia în cazul nou-născuţilor infectaţi în timpul sarcinii.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO