„Bacteria mâncătoare de carne”, care poate provoca moartea în 48 de ore, există și în România. Ce a pățit un tânăr infectat
Sindromul şocului toxic streptococic, fenomen semnalat în ultima perioadă în Japonia, este prezent și în România, dar nu reprezintă o „amenințare”, afirmă managerul Spitalului „Victor Babeş” din Capitală, Simin Aysel Florescu.
Conform acesteia, medicii români au tratat inclusiv înainte de pandemie un pacient tânăr, care a avut această afecţiune şi care s-a vindecat.
„Nu cred că reprezintă o ameninţare pentru noi, în acest moment. De ce vă spun? Nu este ceva nou. Infecţiile streptococice nu sunt ceva nou nicăieri în lume. Acest sindrom al şocului toxic streptococic apare, de obicei, e precedat de infecţiile streptococice invazive cutanate. (...) Au existat şi în România şi există şi în continuare noi am avut, în urmă cu ceva ani, înainte de pandemie, un pacient în terapie intensivă, 20 de ani avea, cu sindrom de şoc toxic streptococic, cu rash-ul acela specific, cu descuamare, cu stare septică evidentă, a necesitat terapie intensivă, şi care a scăpat. Deci nu este o boală nouă”, a afirmat Simin Aysel Florescu.
Aceasta a explicat că frecvenţa în România a acestei boli este una „sporadică”. Conform medicului, şocul toxic nu este „o boală obişnuită, curentă”.
Situația din Japonia
O epidemie mortală a sindromului şocului toxic streptococic (STSS) în Japonia provoacă îngrijorări în contextul în care se înregistrează aproape 1.000 de cazuri, mai multe decât anul trecut.
Acestea sunt cauzate de o „bacterie care manâncă carne” cu o mortalitate de 30% şi care poate fi fatală în 48 de ore, scrie ziarul indian Teh Economic Times.
Simptomele bolii includ febră, dureri musculare şi cedarea organelor interne. Măsurile preventive constau într-o igienă bună şi un tratament prompt. Răspândirea infecţiei în Japonia îngrijorează autorităţile sanitare. Boala cauzează suferinţe puternice şi poate fi mortală într-un timp uimitor de curt. Simptomele iniţiale ale bolii sunt febră, frisoane, dureri musculare şi greaţă.