Vlad Voiculescu, bilant la final de mandat. Ultima decizie luata protejeaza stocurile de medicamente din tara

Vlad Voiculescu

Distribuitorii de medicamente vor fi sanctionati daca exporta medicamentele inainte de a se asigura ca stocurile din tara sunt suficiente.

Anuntul a fost facut marti, de ministrul Sanatatii, la conferinta de presa in care si-a prezentat bilantul mandatului. In 7 luni, cat a fost ministru, Vlad Voiculescu a schimbat Legea Sanatatii, a marit salariile medicilor, a schimbat legea pentru angajarea managerilor de spitale si a semnat acordul cu Banca Europeana de Investitii pentru a lua banii necesari construirii a trei spitale regionale. In acelasi timp, insa, numele sau a fost implicat si in mai multe scandaluri, cum este cel a transplantului de plamani, in urma caruia a fost dat in judecata pentru abuz in serviciu.

Lipsa medicamentelor este o problema des intalnita la noi in tara si de cele mai multe ori se intampla din cauza faptului ca distribuitorii aleg sa isi vanda marfa in tarile in care incaseaza mai multi bani. Se numeste export paralel si este o practica legala.

Pentru a controla acest fenomen, Ministerul Sanatatii a stabilit un nivel clar al stocurilor de medicamente ce trebuie asigurat, iar in cazul in care acesta se diminueaza, distribuitorului ii va fi interzis sa mai vanda in strainatate.

Vlad Voiculescu: ''In cazul in care nu respecta, vor fi scosi de pe piata.''

Citește și
copil la maternitate
Mamele cu situatie dificila ar putea sa primeasca in maternitate "trosoul pentru nou nascuti". In ce consta si ce valoare are
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Vlad Voiculescu a aratat care au fost prioritatile sale in scurtul mandat de ministru al sanatatii.

Tragedia de la Colectiv a fost momentul in care ranile urate ale sistemului medical romanesc au aparut la suprafata. Abia instalat in fruntea Ministerului Sanatatii, Vlad Voiculescu a decis inchiderea pentru reconsolidare si modernizare a sectiei de Terapie Intensiva a Spitalului de Arsi din Capitala. 7 luni mai tarziu, chiar daca in unele cazuri problemele au fost remediate, situatia este departe de a fi rezolvata.

Vlad Voiculescu: ''Daca am respecta toate regulile, majoritatea spitalelor ar trebui inchise... Floreasca este un exemplu unde lucrurile au inceput sa fie normale.''

Legislatia a fost modificata astfel incat infectiile nosocomiale sa nu mai fie ascunse sub pres. Spitalele trebuie ajutate sa-si rezolve problemele in loc sa fie sanctionate.

Au fost modificari si in ceea ce-i priveste pe managerii de spitale. Acestia nu vor mai fi selectionati doar din randul cadrelor medicale, iar examenul va fi unul public.

In ultimele 7 luni, au fost reglementate programul si plata garzilor. Peste 1 miliard de lei a fost alocat pentru cresterea salariilor doctorilor din sistemul public de sanatate. Iar un protocol semnat cu Ministerul de Interne se refera la siguranta personalului medical.

Vlad Voiculescu: ''Orice agresiune asupra medicilor trebuie sa se finalizeze cu inchisoare.''

In aceasta perioada, Ministerul Sanatatii a semnat cu Banca Europeana de Investitii contractul care asigura finantarea celor trei spitale regionale care se vor construi in Romania. Iar vara viitoare va incepe procedura pentru licitatii. In plus, au fost indeplinite conditiile pentru primirea unui miliard de euro din fonduri europene pentru Sanatate.

Din pacate, problemele in sistemul sanitar sunt numeroase.

Vlad Voiculescu: ''Lista problemelor de rezolvat a crescut in fiecare saptamana. Mai sunt multe de imbunatatit in ceea ce priveste aparatul central, iar Ministerul Sanatatii nu face exceptie. Daca am deranjat interese, imi cer scuze, dar nu imi pare rau... Sanatate nu are culoare politica.''

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Ministrul Sanatatii:
Ministrul Sanatatii: "Sa nu ne lasam pacaliti, sistemul nu este atat de subfinantat pe cat este de haotic si corupt"

 Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a scris miercuri, pe pagina sa de Facebook, ca sistemul sanitar nu este atat de subfinantat pe cat este de haotic, corupt si lipsit de mecanisme de control care sa asigure siguranta pacientilor si a medicilor.

Mamele cu situatie dificila ar putea sa primeasca in maternitate
Mamele cu situatie dificila ar putea sa primeasca in maternitate "trosoul pentru nou nascuti". In ce consta si ce valoare are

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru si ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, propun introducerea unei noi masuri de sprijin pentru mame aflate in situatii dificile. Ele ar urma sa primeasca "trusoul pentru nou nascuri", daca nasc in maternitate.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.