Dragos are 35 de ani si pe ultimii 9 i-a petrecut luptand cu o maladie incurabila. Ce a reusit sa faca este impresionant

29-03-2015 08:29


Un barbat de 35 din Alba Iulia care - desi sufera de o maladie incurabila - a gasit puterea sa lupte pentru o viata cat mai normala si sa-i ajute si pe altii.

Diagnosticat cu scleroza multipla, el a infiintat o asociatie si a convins psihologi, kinetoterapeuti si asistenti sociali sa i se alature si sa-i sustina pe cei loviti de aceasta boala neurologica extrem de grava.

O amorteala pe partea dreapta avea sa ii schimbe destinul pentru totdeauna lui Dragos. Acum 9 ani, tanarul a fost diagnisticat cu scleroza multipla, o boala autoimuna, care afecteaza sistemul nervos. Viata lui s-a schimbat complet, dar nu s-a lasat infrant. Dragos merge cu ajutorul unui cadru metalic si nu vrea ca el sau alti bolnavi sa-si traiasca drama izolati intre patru pereti. Si-a intemeiat o familie si a infiintat o asociatie, care le usureaza viata suferinzilor.

Dragos Zaharia, presedinte Asociatia SM Speromax Alba: "Viata mea a devenit pacient de profesie, cand ma ridic dimineata ma bucur si ma rog lui Dumnezeu ca pot sa ma ridic din pat."

Zeci de voluntari si angajati ai asociatiei lui Dragos merg zilnic la ceilalti bolnavi din Alba Iulia, diagnosticati cu aceasta maladie care in timp paralizeaza trupul. Domnul Gheorghe este unul dintre ei. Ca sa se descurce cat de cat, are diverse obiecte care il ajuta sa stea rezemat pe marginea patului sau sa aeriseasca in camera.

La numai 27 de ani, Sorina isi vede toate visele naruite de suferinta. Voluntarii de la asociatie o ajuta sa depaseasca, totusi, mai usor acest impas, iar kinetoterapeutul face exercitii cu ea.

Sorina Pantelimon, bolnava: "Am invatat sa traiesc cu scleroza asta, e o prietena buna de a mea si am uitat cum am trait, eu asa trebuie sa traiesc de acum incolo".

Boala debuteaza frecvent la tinerii cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani si, in timp, duce la invaliditate. Multi pacienti intra in depresie si se izoleaza. In Romania sunt peste 10.000 de bolnavi de scleroza multipla. Din pacate, tratamentele existente nu vindeca, ci doar incetinesc evolutia bolii.

VIDEO PROTVPLUS.RO