Veste buna pentru 100.000 de bolnavi, cu traumatisme grave si accidente vasculare. Promisiunea facuta de Ministerul Sanatatii
Ministerul Sanatatii promite ca le va da bani spitalelor mari pentru defibrilatoare cardiace, tije, stenturi ori suruburi ortopedice.
Peste 100 de mii de bolnavi, care au suferit traumatisme grave sau accidente vasculare, ar putea beneficia anual de aceste fonduri distribuite prin programe de sanatate.
La Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara sunt liste de asteptare pentru defibrilatoare cardiace interne. Aceste dispozitive se recomanda tuturor pacientilor cu infarct, care pot oricind sa moara subit.
Doamna Iuliana a venit din Valea Jiului pentru schimbarea defibrilatorului implantat in urma cu 5 ani. E de o saptamana sub supravegherea medicilor, fiind una dintre cele 5 persoane care au nevoie urgenta de un asemenea dispozitiv. Are noroc ca i-a venit randul repede. Altfel, in afara listelor, costa 4 mii de euro.
Profesor Universitar Doctor Sorin Pescariu, Manager al Institutului de Boli Cardiovasculare din Timisoara: "Pentru cel mai simplu aparat in jur de 4000 de euro si pentru cel mai complex in jur de 12.000 de euro, aproximativ. Nu-si pot permite pacientii nostri".
Din mai listele dispar. Toti cei care vor fi cazuri de urgenta si vor avea indicatii de la cardiolog trebuie sa primeasca dispozitivul imediat. Plata va fi asigurata integral de Ministerul Sanatatii. Interventiile ar urma sa aiba loc in marile centre de cardiologie din tara.
Si tratamentul bolnavilor care au suferit un accident vascular cerebral va avea finantare separata, pentru medicamemente sau implantarea unor stenturi cerebrale.
Si alte consumabile si dispozitive medicale - de la tije sau suruburi pana la placute ortopedice - vor putea fi cumparate de spitale si implantate gratuit bolnavilor care au traumatisme grave la coloana, cap sau la membre.
Programele vor fi derulate in zeci de spitale din toata tara care au expertiza in tratamentul acestor patologii. Anual, ministerul va plati 235 de milioane de lei pt tratamentul celor peste 100 de mii de bolnavi.