Variola maimuței. Peste 200 de cazuri au fost confirmate la nivel mondial
Numărul de cazuri de variola maimuţei confirmate la nivel mondial a ajuns, miercuri, la 219 în afara ţărilor în care boala este endemică, potrivit unui raport publicat de Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor.
Numărul total de cazuri identificate aproape s-a dublat de la prima confirmare a cazurilor, pe 20 mai, când au fost înregistrate 38 de cazuri, relatează Le Figaro.
În total, 19 ţări în care boala nu este întâlnită în mod frecvent, majoritatea în Europa, au raportat cel puţin un caz confirmat, indică ECDC într-un raport epidemiologic publicat miercuri seară.
”Majoritatea cazurilor sunt bărbaţi tineri, care se identifică drept bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi. Nu au fost înregistrate decese”, a anunţat Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC), potrivit news.ro.
Cele mai multe cazuri confirmate de variola maimuţei se regăsesc în Marea Britanie, prima ţară în care au fost observate cazuri neobişnuite la începutul lunii mai (71 de cazuri), Spania (51) şi Portugalia ( 37), conform ECDC.
În Europa au fost identificate majoritatea cazurilor, respectiv 191, inclusiv 118 în statele membre UE. Canada (15), Statele Unite (9), Australia (2), Israel (1) şi Emiratele Arabe Unite (1) sunt cele şase ţări din afara Europei care au raportat cazuri pozitive de variola maimuţei. Cazurile suspecte nu sunt luate în considerare în raportul ECDC.
Numărul total de cazuri înregistrate de ECDC miercuri aproape s-a înmulţit de cinci ori din 20 mai, când au fost identificate 38 de cazuri.
Luni, în prima evaluare a riscurilor, ECDC a anunţat că riscul contaminării este ”foarte scăzut” în rândul populaţiei generale, dar pe de altă parte, este ”mai mare” în cazul persoanelor care au mai mulţi parteneri sexuali. În aceeaşi zi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat o situaţie ”atipică”, dar a considerat că este posibilă ”oprirea” transmiterii bolii de la o persoană la alta.
Boala face parte din familia variolei, care a fost eradicată acum aproximativ patruzeci de ani. Variola maimuţei este endemică în 11 ţări din Africa de Vest şi în Africa Centrală. Boala debutează cu febră mare şi evoluează rapid într-o erupţie cutanată, formându-se cruste.