Vaccinații cu AstraZeneca pot face rapelul cu un vaccin ARN mesager fără recomandare
Persoanele care au făcut prima doză cu Vaxzevria/AstraZeneca pot să schimbe serul și să facă rapelul, doza a doua, cu un vaccin ARN mesager fără recomandare.
Conform site-ului vaccinare-covid.gov.ro, până acum "pentru cei care au făcut prima doză de vaccin cu Vaxzevria, nu există opțiunea ca rapelul să fie făcut cu alt tip de ser pentru ca la acest moment nu există date suficiente care să stabilească siguranța și protecția oferite de o schema care sa utilizele doua vaccinuri combinate. Din acest motiv nu se poate recomanda modificarea produsului momentan".
În conformitate cu RCP-ul fiecărui tip de vaccin, intervalul maxim între doza 1 și doza a-2-a este:
-până la 42 de zile pentru vaccinul Moderna;
-până la 42 de zile pentru vaccinul Pfizer BioNTech;
-până la 12 săptămâni pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca), amintesc cei de la Ro-Vaccinare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În situația depășirii intervalelor menționate, nu se va refuza vaccinarea, aceasta se va face prin prezentare directă într-un centru de vaccinare, fără programare prealabilă.
Dacă o persoană dezvoltă infecție cu SARS CoV-2 după administrarea dozei 1 de vaccin împotriva COVID–19 aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei inițiale de vaccinare cu același produs, adică se va administra doar doza a-2-a.
De asemenea, vaccinarea împotriva COVID-19 este recomandată inclusiv femeilor gravide, care alăptează, care încearcă să rămână însărcinate acum sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor. Oricare dintre vaccinurile COVID-19 care dețin autorizație de punere pe piață pot fi administrate gravidelor sau femeilor care alăptează.