Un medic la 4.000 de elevi. Rețeaua de medicină școlară, la pământ
Rețeaua de medicină școlară, cândva bine pusă la punct în țara noastră, este tot mai aproape de eșec.
De pildă, la Constanța s-a ajuns în situația în care există un singur medic la 4.000 de elevi. Și nu doar aici este mare nevoie de doctori. Dacă la orașe mai găsim un medic care aleargă de la o școală la altă, în mediul rural situația este și mai grea.
Când apar probleme, elevii și profesorii apelează la sistemul de urgență 112 și solicită ambulanțe, chiar dacă nu se impune deplasarea unei autospeciale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În Constanța, sunt doar 26 de medici de cabinet școlar și 18 stomatologi care deservesc peste 110 mii de copii din unitățile de învățământ de stat. Într-unul dintre puținele licee care au cabinete cu medic și asistență, învață peste o mie de elevi. Același doctor are în grijă alte patru licee.
Mihaela Ionescu, asistentă medicală: "De exemplu ieri am avut o zi foarte aglomerată. Ca la urgențe era aici. Stau cât este necesar pentru că dacă vine ambulanța trebuie să stau."
Salariile pentru cei care aleg cabinetele școlare pornesc de la 3.400 de lei, în funcție de specializare, și pot ajunge la 4.200 de lei. Administrațiile locale au scos posturi la concurs, dar niciun medic nu s-a arătat interesat.
Ingrid Rădulescu, învăţătoare: "Avem în dulap o trusă unde avem de toate: Nurofen, plasturi, dacă e nevoie de Betatidă și nu ar fi rău să avem un medic că sunt copii. În cazul în care copilul e foarte rău, chemăm părintele să îl ia acasă, nu administrăm medicamente."
În localitățile mici, situația este și mai gravă. La Tuzla, în județul Constanța, școală a rămas de mult fără medic.
Radu Emil, director școală Tuzla: "Deseori mi-am pus această întrebare ce facem dacă Doamne ferește am avut cazuri în care au căzut în sală și și-au rupt mâna în secundă aia avem norocul să SMURD-ul e foarte aproape de noi și au intervenit ei."
Baichoo Meetanand, specialist pediatrie: "Educația medicală începe dimineață cu părinții când aduce copilul la școală, la intrare întrebăm pe părinți, dacă e luni: cum a fost peste weekend? În restul zilelelor cum a fost copilul acasă: a mâncat, a dormit, dacă nu a avut chef de școală și aici trebuie să ne gândim de ce, e ceva care deranjeaza?"
Ruxandra Mecea, director executiv școală privată: "Fiecare părinte primește la finalul vizitei la cabinetul medical o înștiințare pe e-mail cu detalii privind vizită la cabinetul medical. Care au fost motivele, ce i s-a recomandat copilului, iar în cazul în care părintele trebuie să își ridice copilul este sunat imediat."
Rețeaua de medicină școlară, înființată în 1970, resimte dramatic criză de personal, din ultimii ani.