Tot mai multi tineri romani isi micsoreaza stomacul pentru a scapa de kilogramele in plus. Riscurile la care se expun
Stilul neglijent de viata, stresul si o alimentatie haotica ii duc pe multi dintre tinerii romani, care au intre 30 si 40 de ani, in fata unei decizii grele. Le cer chirurgilor sa le micsoreze stomacul.
Pare calea cea mai scurta pentru slabirea imediata, insa specialistii avertizeaza ca anumite efecte sunt ireversibile si ii sfatuiesc pe amatori sa consulte intai un nutritionist.
Mihaela are 35 de ani si a fost operata acum o luna. Din cauza alimentatiei nesanatoase ajunsese sa cantareasca 120 de kilograme.
Reporter: Cate diete ai incercat?
Mihaela, pacienta: 7 sau 8 si nu a functionat niciuna
Reporter: Sport ai facut?
Mihaela: Am facut o vreme, dar nu prea am fost prietena si acum incerc sa tin pasul. Nu m-am simtit eu bine si de aia am recurs la operatie.
Si Diana a ajuns la medic in disperare de cauza. La 36 de ani, cu un serviciu stresant sare de multe ori peste masa de pranz. Lucreaza in acest ritm de 18 ani.
Diana Cotea, contabila: "Seara cand ajungeam acasa mancam si felul 1 si felul 2 si dulciuri si fructe si tot ce se putea. Am facut si sport, foarte putin m-a ajutat ca tot ma gandeam la mancare, tot timpul imi era foame."
La randul sau Mircea a ales drumul cel mai scurt: slabirea printr-o interventie chirurgicala, dupa ce cantarea 180 de kilograme. Facea ture de noapte, ca vames, si avea o alimentatie haotica: dulciuri si multe calorii. La un an de la operatie a pierdut jumatate din aceasta greutate.
Mircea Bratu, vames: "Serviciul de asa natura, ture de noapte, oboseala, odihna mai putina. Acum ma incadrez la 4-5 mese pe zi de 200-250 de grame pe zi."
Totusi, pacientii care aleg operatia de micsorare a stomacului inainte de a consulta cu un nutritionist, se expun unor riscuri, spun specialistii, inclusiv acelea ca isi pierd, ireversibil, o parte din stomac.
Prof. dr. Nicolae Hancu, presedinte al Asociatiei Romane pentru Studiul Obezitatii: "Indicatia pentru operatie trebuie sa se faca la persoane cu obezitate severa. Acei tineri nerabdatori care s-au ingrasat datorita sedentarismului si datorita faptului ca mananca mult, merg direct la chirurg. Este ceva ce noi nu intelgem si nu recomandam."
Caius Lazar, medic specialist chirurg Spitalul Judetean Timisoara: "Pacientii, in marea majoritate sunt in 30 si 40 de ani, o crestere semnificativa in randul tinerilor prin alimentatia proasta si lipsa de miscare."
Cu exceptia cazurilor grave, nutritionistii recomanda ca totul sa inceapa printr-un efort personal de educare a obisnuintelor alimentare: dieta si sport, modul cel mai sanatos pentru un organism de a reveni la normal.