Studiul care ar putea rasturna un mit. Ce efect au cartofii prajiti asupra organismului
Cartofii prajiti, cunoscuti pentru vehementa cu care sunt eliminati de nutritionisti din orice dieta, s-ar putea sa nu merite, de fapt, reputatia de unul dintre cele mai nocive feluri de mancare.
In timp ce unele cercetari leaga mancarurile prajite de obezitate, atacuri de cord si diabet, un studiu recent efectuat pe mai mult de 40.000 de adulti din Spania a descoperit ca persoanele care au consumat cele mai multe mancaruri prajite nu au prezentat un risc mai mare de afectiuni cardiace sau moarte prematura, potrivit healthland.time.com.
Un alt studiu, de data aceasta realizat in randul femeilor obeze, a descoperit chiar un efect benefic al mancarurilor prajite asupra nivelurilor de insulina.
O explicatie posibila a acestei inconsistente a rezultatelor este ca studiile au variat in ceea ce priveste tipurile de ulei si grasimi folosite la prajit, scrie Mediafax.
Participantii la studiul spaniol au utilizat, in principiu, uleiuri de masline si de floarea soarelui, iar cei care au demonstrat aparitia unui beneficiu au consumat mancare bogata in ulei de masline extra-virgin.
Pe de alta parte, cei care au participat la alte cercetari se poate sa fi folosit substante de prajit cu o mai mare probabilitate de a se rupe in grasimi daunatoare.