STUDIU: Insomnia cronică poate să crească riscul de boli de inimă. Câți oameni sunt afectați

Insomnie
Shutterstock

O nouă meta-analiză a 21 de studii la care au participat peste 2 milioane de persoane analizează modul în care insomnia influenţează riscul de boli de inimă, scrie News.ro.

Cercetătorii au comparat datele între persoanele sănătoase fără insomnie şi persoanele cu insomnie.

Rezultatele arată că persoanele cu insomnie au avut un risc mai mare de evenimente cardiovasculare, inclusiv infarct miocardic şi deces cardiovascular.

În plus, mortalitatea din toate cauzele legate de insomnie a arătat un risc cu 14% mai mare decât în cazul persoanelor sănătoase.

Mulţi dintre noi au, sau au avut la un moment dat, probleme cu somnul, fie din cauza stresului, fie din cauza unor afecţiuni medicale. Atunci când o persoană are în mod regulat dificultăţi să adoarmă sau să se odihnească o noapte întreagă, acest lucru se numeşte insomnie.

Citește și
sushi
Sănătatea i-a fost distrusă după ce a mâncat resturi de sushi. O femeie cu psihoză a ajuns să aibă halucinații și insomnii
„Să nu credem că NATO, în cazul în care România va fi atacată, ne va ajuta cu muniție de 152...” Șeful armatei române, avertisment

Peste 30% dintre adulții din întreaga lume sunt afectați

Potrivit Bibliotecii Naţionale de Medicină, insomnia afectează peste 30% dintre adulţii din întreaga lume.

Persoanele cu insomnie prezintă adesea un risc mai mare pentru alte probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, bolile renale şi tulburările gastrointestinale.

Unele cercetări anterioare indică faptul că insomnia creşte riscul de boli cardiovasculare (BCV), în timp ce alte studii nu indică nicio legătură.

Aceste constatări contradictorii au fost impulsul pentru o nouă meta-analiză care a încercat să determine dacă insomnia are impact asupra inimii şi în ce măsură.

Studiul a fost publicat pe 21 septembrie, în revista PLoS One.

Studiile anterioare nu au fost concludente

În timp ce unele studii analizează posibilele asocieri între insomnie şi afecţiunile cardiace, autorii prezentului studiu au observat că multe sunt contradictorii.

Autorii au declarat că studiile mai vechi au avut tendinţa de a arăta o legătură între insomnie şi problemele cardiace, în timp ce studiile mai noi nu au arătat „nicio asociere semnificativă”.

În plus, aceştia notează că „datele care încorporează studii clinice recente care evaluează aceste rezultate sunt puţine”.

Având în vedere acest lucru, ei au cercetat bazele de date medicale pentru a compila o meta-analiză cuprinzătoare şi a vedea dacă datele din ultimii 20 de ani pot indica o legătură între insomnie şi afecţiunile cardiovasculare.

Cercetătorii au folosit date din 21 de studii care au inclus aproximativ 389.000 de persoane cu insomnie şi peste 2 milioane de persoane sănătoase.

Studiile au urmărit aceste persoane între 3 şi 20 de ani, iar participanţii trebuiau să aibă cel puţin 18 ani sau mai mult pentru a fi incluşi.

Alte criterii de includere au implicat:

rezultate privind mortalitatea cardiovasculară;
incidentele de infarct miocardic;
incidentele de boli cardiovasculare;
mortalitatea din toate cauzele legate de insomnie;

Cercetătorii nu au inclus studii care implicau minori sau care nu aveau controale.

Vârsta medie a participanţilor la studiu a fost de 59,4 ani pentru grupul cu insomnie şi de 58,6 ani pentru grupul sănătos.

Insomnia asociată cu un risc crescut de deces cardiovascular

După ce au analizat datele şi au comparat indivizii sănătoşi cu persoanele cu insomnie, cercetătorii au aflat că a existat o corelaţie între insomnie şi o serie de evenimente negative pentru sănătate.

Autorii au spus că persoanele cu insomnie au avut un risc mult mai mare de deces cardiovascular.

Persoanele cu insomnie au avut un risc cu 53% mai mare de deces legat de o boală cardiacă, în comparaţie cu persoanele sănătoase.

Insomnia a fost, de asemenea, legată de o creştere semnificativă a riscului de infarct miocardic (atac de cord). Astfel, persoanele cu insomnie au avut un risc cu 48% mai mare de infarct decât persoanele sănătoase.

O altă constatare semnificativă a fost aceea că persoanele cu insomnie au avut o şansă cu 31% mai mare de a dezvolta orice tip de boală cardiovasculară.

În cele din urmă, autorii au aflat că persoanele cu insomnie au avut o şansă cu 14% mai mare de mortalitate din toate cauzele în comparaţie cu persoanele sănătoase.

Atunci când au analizat datele disponibile privind persoanele din studiile care au urmărit participanţii timp de 10 până la 20 de ani, cercetătorii au văzut că decesul din orice cauză era mult mai mare în cazul persoanelor cu insomnie.

Acest lucru sugerează că insomnia poate avea un impact asupra oamenilor pe termen lung, mai mult decât să reprezinte doar o problemă pe termen scurt.

Cercetătorii au speculat asupra motivelor pentru care insomnia poate avea un impact asupra sistemului cardiovascular şi au menţionat că sistemul nervos autonom, fiind nemodulat (nereglat) şi inflamaţia sistemică pot fi factori care să contribuie la acest aspect.

Cum afectează insomnia sănătatea inimii

Dr. Cheng-Han Chen, cardiolog şi director medical al programului Structural Heart Program de la centrul medical din Laguna Hills, California, a explicat pentru Medical News Today (MNT) cum poate afecta insomnia sănătatea inimii.

„Probabil că insomnia are un impact negativ asupra sănătăţii inimii printr-o combinaţie de mecanisme, cum ar fi creşterea activităţii sistemului nervos simpatic, dereglarea activităţii sistemului nervos autonom şi creşterea inflamaţiei sistemice”, a comentat dr. Chen.

„Insomnia este, de asemenea, concomitent cu apneea obstructivă de somn, un factor de risc frecvent cunoscut pentru bolile cardiovasculare”, a continuat dr. Chen. „În cele din urmă, insomnia poate favoriza hipertensiunea, un alt factor de risc pentru bolile cardiovasculare”.

Dr. Chen a considerat studiul util în general, dar a remarcat şi o limitare a studiului.

„Acesta este limitat de eterogenitatea semnificativă nu numai în ceea ce priveşte definiţia insomniei în cadrul studiilor, ci şi în ceea ce priveşte variabilitatea clinică şi metodologică între studii” a declarat dr. Chen

Alţi specialişti spun că, de multe ori, oamenii au tulburări de somn nediagnosticate, cum ar fi apneea obstructivă de somn, sau alte afecţiuni precum hipertensiune, creştere în greutate şi hipertensiune pulmonară, care pot fi foarte periculoase pentru inimă şi pot duce la creşterea morbidităţii şi mortalităţii în ceea ce priveşte sănătatea cardiovasculară a unei persoane.

Prioritizarea unei bune igiene a somnului

Dr. Chen a făcut câteva recomandări pentru persoanele care doresc să îşi îmbunătăţească calitatea somnului.

Astfel, în opinia sa, pacienţii cu insomnie pot încerca să adopte obiceiuri sănătoase de somn, cum ar fi păstrarea dormitorului răcoros, întunecat şi liniştit, evitarea cofeinei şi a alcoolului, culcarea la aceeaşi oră în fiecare zi, efectuarea de exerciţii fizice regulate în timpul zilei şi evitarea somnului după-amiaza.

Aceste recomandări sunt în concordanţă cu cele ale Institutului Naţional de Sănătate din Statele Unite. Organizaţia menţionează, de asemenea, învăţarea modului de gestionare a stresului ca o modalitate de îmbunătăţire a somnului.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fata fostului star al fotbalului s-a dezbrăcat complet! Cum a apărut după ce le-a răspuns celor care s-au luat de ea că pozează sexy
FOTO Fata fostului star al fotbalului s-a dezbrăcat complet! Cum a apărut după ce le-a răspuns celor care s-au luat de ea că pozează sexy
Citește și...
Ce este insomnia și cum scapi de problemele cu somnul
Ce este insomnia și cum scapi de problemele cu somnul

Aproximativ 10% dintre oameni suferă de insomnie, dar sunt afectați în mod diferit: în timp ce pentru unii nopțile nedormite sunt doar un disconfort minor, pentru alții sunt un adevărat chin și le afectează serios sănătatea și activitățile zilnice.

Sănătatea i-a fost distrusă după ce a mâncat resturi de sushi. O femeie cu psihoză a ajuns să aibă halucinații și insomnii
Sănătatea i-a fost distrusă după ce a mâncat resturi de sushi. O femeie cu psihoză a ajuns să aibă halucinații și insomnii

O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi la cină.  

8 din 10 copii ucraineni încă suferă de insomnie sau trăiesc în frică, după aproape un an de război
8 din 10 copii ucraineni încă suferă de insomnie sau trăiesc în frică, după aproape un an de război

Vineri se împlineşte un an de la invazia rusă în Ucraina, dar copiii din ţara vecină care au ajuns în România încă resimt teama războiului.

Dietele hiperproteice, dăunătoare pentru organism. La ce riscuri ne supunem sănătatea
Dietele hiperproteice, dăunătoare pentru organism. La ce riscuri ne supunem sănătatea

Oare sunt dietele hiperproteice o metodă rapidă de a slăbi? Probabil, dar cu ce preț? Insomnie, nervozitate, respirație urât mirositoare, acidoză metabolică, constipație, scăderea nivelului de calciu din organism, deshidratare.

Insomnia pandemică. Sfaturi de la un medic psihiatru pentru o viață liniștită
Insomnia pandemică. Sfaturi de la un medic psihiatru pentru o viață liniștită

Te-ai gândit că pandemia este motivul pentru care nu mai dormi suficient de bine? O avalanșă de griji, frici, gânduri sumbre, transpuse în anxietate, stări depresive și insomnii. Toate acestea ți-au dat viața peste cap și nu te mai regăsești.

Recomandări
Elevii din Bucureşti se întorc luni la cursuri. Când vor mai avea vacanțe
Elevii din Bucureşti se întorc luni la cursuri. Când vor mai avea vacanțe

Elevii din Bucureşti se vor întoarce de luni la cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.  

Sebastian Stan, după ce a câștigat Ursul de Argint la Berlinala 2024: „Pentru un băiețel din România, este foarte important”
Sebastian Stan, după ce a câștigat Ursul de Argint la Berlinala 2024: „Pentru un băiețel din România, este foarte important”

Actorul româno-american Sebastian Stan a câștigat Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin, pentru cel mai bun rol principal într-un film.  

Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”

Sri Lanka a anunţat duminică că va pune capăt prelungirii vizelor turistice pe lungă şedere pentru mii de ruşi şi ucraineni care le foloseau pentru a locui pe insulă după invazia Moscovei în Ucraina, relatează AFP.