Străinii vin în România pentru tratamente medicale care nu se fac la ei în ţară
Mii de români merg anual să se trateze peste hotare în timp ce în spitalele noastre vin străinii. Pacienţi din Bulgaria sau Republica Modova beneficiază de tratamente, care nu se fac la ei în ţară.
În 2017, statul român a recuperat peste 4 milioane de lei, de la ţările din Uniunea Europeană, ai căror bolnavi au fost îngrijiţi la noi.
Ştefan are 9 ani şi este cetăţean bulgar. A fost diagnosticat cu atrofie musculară spinală, o boală care îi afectează muşchii. Tratamentul de care are nevoie nu se găseşte la el în ţară. Aşa că statul bulgar îl decontează în România: aproximativ 75 de mii de euro.
Tatăl lui Ştefan: "Este un luptător extraordinar şi vrea să lupte pentru viaţa lui. Singura şansă de supravieţuire este acest medicament. Sperăm că într-o zi să poată să meargă, să mănânce singur, să se joace, să facă lucruri normale''
Băiatului i s-a administrat o injecţie în coloana vertebrală.
Medic: ''Se face o puncţie lombară, se extrag 5 mm de lichid cefalorahidian, se injectează substanţa. A fost dificil pentru că are scolioză, dar a reuşit din prima''.
Şi în România tratamentul a fost introdus pe lista celor decontate de stat în urmă cu câteva luni. Beneficiile sunt majore, spun părinţii copiilor care l-au primit.
Mama fetiţei: ''Nu putea să ridici mâinile, să se întoarcă. Datorită acestui tratament este fosrte bine''
Medicii care îl administrează au fost la cursuri în străinătate.
Medic: "Trebuie şi partea de recuperare: kinetoterapie, asistarea ventilaţiei. Să se trezească bine, să nu şi amintească foarte clar partea traumatică''.
Şi alte specialităţi ca nefrologia, cardiologia şi oncologia sunt căutate de cetatateni străini. De exemplu, câteva mii de pacienţi din republica moldova vin la noi pentru tratamente.
Este şi cazul lui Alex, un tânăr de doar 17 ani, diagnosticat cu cancer osos.
Tatăl lui Alex: ''Medicul l-a ascultat la prima intervenţie o oră şi ceva. A făcut ioperatia, a decurs bine şi asteoptam rezultatul biopsiei''
Potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în 2017 autorităţile din România au trimis peste 3000 formulare de decontare pentru îngrijirile acordate pacienţilor străini. Cei mai mulţi au fost din Italia, Germania şi Austria.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!