Spitalele sunt obligate să colecteze medicamentele expirate, dar în lipsă de norme. „Nu sunt precizări clare în lege”
Colectarea medicamentelor expirate de către spitale se face pe sărite sau deloc.
Deși legea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, Ministerul Sănătății nu a făcut normele de aplicare, așa că fiecare unitate sanitară care a implementat deja sistemul are reguli proprii.
Și cum nici oamenii nu știu procedurile, mai aruncă deșeuri menajere, în recipientele puse special pentru pastile. Sistemul implementat la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală este destul de clar: în containerul galben se pun sticluțe de sirop, fiole și accesorii înțepătoare. În cel verde spray-uri, iar în cel albastru pastile, indiferent că sunt în folie sau în cutie.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Sunt afișe care explică acest lucru atât pe perete, cât și pe fiecare container în parte.
În spitalul Bagdasar Arseni cele trei recipiente destinate colectării medicamentelor expirate sau nefolosite sunt închise cu lacăte și sigilate, astfel încât oamenii să nu aibă acces la deșeurile colectate. Așa cum scrie și pe afișe, acestea nu sunt coșuri de gunoi.
Medic epidemiolog Spitalul Bagdasar Arseni: „Au fost situații în care au aruncat deșeuri menajere în aceste recipiente. Ele sunt inscripționate diferit de deșeurile menajere și de cele medicale produse de către unitatea sanitară”.
Potrivit reprezentanților spitalelor, Direcția de Sănătate Publică le-a trimis o hârtie prin care le amintește că legea a intrat în vigoare și trebuie să colecteze medicamentele expirate. Prin urmare și la Institutul Marius Nasta au fost montate containerele, chiar la poarta unității sanitare. Doar că, Ministerul Sănătății nu a făcut normele de aplicare a legii.
Anca Facă, farmacist șef Institutul Marius Nasta: „Sunt mai multe categorii de medicamente care pun anumite probleme, fie că vorbim de stupefiante și psihotrope, fie că vorbim de citostatice sau medicamentele anodine. Nu sunt precizări clare în lege privind aceste categorii''.
Daca legea ar fi respectată, s-ar rezolva problema deşeurilor periculoase care sunt aruncate la întâmplare, poluează apa și solul și pun în afectează sănătatea oamenilor.
Legea prevede inclusiv menționarea pe prospectele medicamentelor faptul că trebuie returnate în spitale publice sau private. Însă implementarea acestei prevederi se vă face cu ocazia primei modificări a prospectului, dar nu mai târziu de finalul anului 2028.
În Italia și Marea Britanie medicamentele expirate se colectează în farmacii.