Spitalele care le-au făcut pacienților viața mai ușoară cu ajutorul tehnologiei. Aglomerația a devenit istorie
Tehnologia ușurează accesul bolnavilor la consultații, iar pe medici îi scapă de zecile de hârtii pe care ar trebui să le completeze.
Câteva spitale din România au reușit să-și monteze sisteme informatice cu bani din sponsorizări și au avut doar de câștigat. Nimeni nu mai sare peste rând, iar circuitul pacienților în unitatea sanitară este clar pentru toată lumea.
Acest domn a venit la spitalul Grigore Alexandrescu pentru că băieţelul sau şi-a rupt mâna. A printat biletul de ordine, iar pe monitor s-a afişat imediat numele său.
Bărbat: ''Evită aglomeraţia, nu mai intră altcineva în faţă după anumite criterii cum se întâmpla la alte spitale, e foarte bine''.
Când ajunge la sala de ghips sau la radiografie, nu mai are nevoie de hârtii şi nu mai trebuie să îi explice doctorului toată povestea pentru că datele sunt transmise electronic în sistem.
Costel Țuigui, asistent: ''Eu ştiu ce am de făcut pentru că toată fișa pacientului de la început şi până se finalizează este trecută pe tableta''.
Iar când trebuie să elibereze reţete, trimiteri sau scrisori medicale, doctorul doar le dictează. Sistemul informatic înregistrează comanda vocală şi o printează.
Sistemul a fost dezvoltatat de câţiva medici tineri, pasionaţi şi de IT. Deocamdată funcţionează în secţia de ortopedie şi cea de chirurgie, dar iniţiatorii vor să îl extindă în tot spitalul.
Dr. Alexandru Herdea, medic ortoped: ''Din timpul alocat unei consultaţii, 75 se ocupa cu partea de scriptică. Nu au nevoie de o pregătire în prealabil în informatică''.
Dr. Cătălin Chiriac, chirurg: ''250 de pacienţi pe zi... Scade timpul alocat acestei părţi administrative şi ai mai mult timp cu pacientul''.
Şi Spitalul Marie Curie a făcut un prim pas. În secţia de terapie nou-născuţi, medicul Cătălin Cârstoveanu a implementat un sistem video care le permite doctorilor să vadă în orice moment ce se întâmplă cu micuţii pacienţi.
În fiecare salon este montată câte o cameră şi toate sunt conectate la sistemul din cabinetul medicilor. astfel nu e nevoie să fie permanent lângă patul copiilor pentru a le verifica starea de sănătate. Mai mult, monitorizarea se poate face şi de pe tableta, laptop sau telefon.
Dr. Cătălin Cârstoveanu, şeful secţiei AŢI nou-născuţi Marie Curie: ''Uneori sunt alarme la care să te mişti repede. sunt 16 pacienţi ventilaţi mecanic şi 3-4 asistente. trebuie să fim foarte atenţi. filtram alarmele să vedem când e una pozitivă, una de mișcare''
La Policlinica din Bistriţa s-a implementat un sistem de programări online cu ajutorul cărora bolnavii aleg de acasă medicul, ziua şi oră pentru consultaţie. Iar conducerea spitalului judeţean lucrează acum la un sistem informatic care să pemita pacienţilor să vadă online rezultatul analizelor.