Specialiști: Copiii joacă un rol fundamental în dezvoltarea unui vaccin împotriva Covid-19

31-05-2020 11:56


coronavirus

Există multe întrebări care țin de rolul pe care îl au copiii în pandemia de coronavirus, dar un lucru este clar: vor avea nevoie de un vaccin, la fel ca adulții, scrie Bloomberg.

Asta înseamnă că zeci de copii vor fi injectați cu un produs experimental - o perspectivă care îi face pe mulți părinți să se revolte. Universitatea din Oxford și AstraZeneca Plc intenționează să înceapă testarea injecțiilor la copiii de 5- 12 ani, în timp ce școlile și creșele se redeschid în U.K.

Copiii par să fie mai puțin afectați de Covid-19, deși rolul lor în transmiterea virusului rămâne neclar. Un vaccin i-ar proteja și ar da asigurări că nu-i infectează pe alții care sunt mai expuși riscului, cum ar fi profesorii sau bunicii. Dar pandemia s-a izbit de un moment de sfidare din ce în ce mai mare împotriva imunizărilor în masă.

„Desigur, acestea sunt decizii foarte personale, dar toată lumea trebuie să se întrebe: Aș vrea vaccinul pentru copilul meu mai târziu, atunci când alte persoane au contribuit pentru ca noi toți să fim în siguranță?” a spus Beate Kampmann, profesor și director al Centrului de vaccinuri al Școlii de Igienă și Medicină Tropicală din Londra. „Trebuie să fim recunoscători oamenilor care au luat parte la experimente”.

Copiii au fost excluși din eforturile de cercetare timpurie a Oxford. Injecția experimentală, un factor decisiv în cursa globală pentru a dezvolta un vaccin, a fost încercată mai întâi la adulți, arătând doar efecte secundare tranzitorii, cum ar fi temperatură și dureri. Când se va trece la etapele mai avansate ale cercetării din iunie, va fi administrată la cel puțin 10.260 de persoane, unele dintre ele fiind copii.

Pe măsură ce școlile și creșele se redeschid în mai multe țări, comitetul consilierilor științifici al guvernului din U.K spune că există „o incertitudine substanțială” cu privire la impactul asupra pandemiei. Există unele dovezi că copiii nu contractă virusul la fel de ușor ca adulții și suferă simptome mai ușoare. În cee ace privește rata de deces, foarte puțini copii sub 15 ani au murit fiind infectați cu noul coronavirus în Marea Britanie spre deosebire de 38.000 de victime în rândul adulților.

Recrutarea pentru studiile de vaccinare a copiilor din U.K. se face de obicei prin cabinetele medicilor și lucrătorii din domeniul sănătății. Injecțiile sunt adesea administrate acasă, iar părinții sunt rugați să efectueze testări regulate de temperatură și un jurnal al reacției copilului lor.

 

Sursa: Bloomberg

VIDEO PROTVPLUS.RO