Solutia britanicilor pentru reducerea riscului de cancer la san. Ce spun medicii romani
Premiera in sistemul medical britanic. Medicii incurajeaza femeile care au in familie cazuri de cancer la san sa ia preventiv un medicament pentru a reduce riscul aparitiei bolii.
Potrivit specialistilor de la Institutul National de Sanatate, studiile au demonstrat ca dupa cinci ani de tratament cu Tamoxifen riscul de imbolnavire s-ar reduce la jumatate.
Medicamentul este folosit si in Romania, insa doar post operator. Si asta pentru ca, spun doctorii, utilizarea sa indelungata ar putea duce la dezvoltarea altor tipuri de tumori.
Emma si-a extirpat ambii sani, chiar daca nu a avut nici cea mai mica urma de boala. A luat aceasta decizie radicala pentru ca au fost cazuri de cancer in familia sa si s-a temut ca boala nu o va cruta nici pe ea.
Emma Parlons: "Inainte sa fac operatia de extirpare a ambilor sani, ma simteam ca si cum as avea o bomba care sta sa explodeze in mine. Asa ca a fost o mare eliberare".
Femeia isi doreste ca fiica ei sa nu fie nevoita sa treaca prin aceeasi interventie chirurgicala si sa poata, cu ajutorul medicamentelor, sa previna boala.
In premiera, specialistii Institutului National de Sanatate din Marea Britanie le recomanda femeilor care au avut cazuri de cancer in familie sa ia preventiv Tamoxifen. Studiile arata ca, luat timp de 5 ani, medicamentul reduce riscul aparitiei bolii la jumatate.
Eluned Hughes, reprezentant fundatie de caritate Marea Britanie: "Este pentru prima oara cand acest medicament a fost recomandat pentru reducerea riscului aparitiei cancerului de san. Femeile care au avut astfel de cazuri in familie si au un risc crescut de aparitie a bolii au acum o optiune in plus".
Medicamentul este folosit si in Romania in tratamentul cancerului de san, insa numai in cazul bolnavelor deja operate si dupa finalizarea tratamentelor de chimioterapie si radioterapie.
Tamoxifenul blocheaza hormonii care vin catre san si impiedica astfel recidiva bolii. Endocrinologii romani avertizeaza, insa, ca utilizarea indelungata poate avea efectul contrar si nu-l recomanda si in scop preventiv.
Dr. Diana Paun, managerul Institutului de Endocrinologie C.I. Parhon: "Tamoxifenul administrat timp indelungat poate genera alte tipuri de cancere, de tipul celui de endometru, pentru ca stimuleaza receptorii hormonali de la acest nivel. De aceea, e bine ca terapia sa fie limitata la o perioada clara, nu mai mult de 5 ani."
Totusi, alti specialisti sustin administrarea medicamentului si in scop preventiv.
In Romania, anual, aproape 6.000 de femei descopera ca au cancer la san. Dintre ele, peste 3.000 sunt rapuse de boala.