Șeful OMS este optimist că pandemia va fi învinsă în 2022. Condiția pentru ca acest lucru să se întâmple

Șeful OMS
Getty

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesu, este optimist că pandemia de coronavirus poate fi învinsă în 2022, cu condiția ca țările să colaboreze pentru a opri răspândirea virusului, informează BBC.

Într-un mesaj transmis cu ocazia Anului Nou, acesta s-a arătat împotriva „naționalismului obtuz” și a „acaparării” de vaccinuri de către anumite țări.

Comentariile făcute de Tedros Adhanom Ghebreyesu vin la doi ani de când OMS a fost notificată pentru prima dată despre cazuri cu o tulpină necunoscută de virus care provoacă pneumonie în China.

În prezent, numărul cazurilor de Covid-19 în lume se ridică la 287 de milioane, în timp ce aproape 5,5 milioane de persoane au murit.

În întreaga lume, oamenii au marcat venirea noului an cu speranță, dar sărbătorirea a fost modestă, multe țări dorind să descurajeze aglomerațiile.

Citește și
Tedros Adhanom Ghebreyesus
Directorul general al OMS, îngrijorat de riscul unui „tsunami de cazuri"

Coronavirusul rămâne parte din viața de zi cu zi: o boală care a închis granițele, a produs suferință, a despărțit familii și a făcut din mască un accesoriu de neocolit.

În ciuda tuturor acestor lucruri, Tedros Adhanom Ghebreyesu a transmis o notă pozitivă în discursul său, menționând că acum există mult mai multe instrumente pentru a trata Covid-19.

Șeful OMS a avertizat că inechitatea continuă să caracterizeze distribuirea vaccinurilor, ceea ce sporește riscul de evoluție și mutație a virusului.

„Naționalismul obtuz și acapararea de vaccinuri de către unele țări au subminat echitatea și au creat condițiile ideale pentru apariția variantei Omicron, iar cu cât inechitatea va continua mai mult timp, cu atât mai mari sunt riscurile ca virusul să evolueze în moduri pe care nu le putem preveni sau prevedea”, a spus el.

„Dacă punem capăt inechității, punem capăt pandemiei”, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesu.

 

Obiectivul OMS în 2022

 

În mesajul său, acesta a adus în discuție și ratele scăzute de vaccinare din unele țări.

În timp ce mare parte a populației din Europa și din America a primit cel puțin o doză de vaccin, obiectivul OMS de a atinge o rată de vaccinare completă de 40% în fiecare țară până la sfârșitul anului 2021 a fost ratat, mai ales în cazul Africii.

Tedros Adhanom Ghebreyesu a criticat, în numeroase rânduri, națiunile bogate pentru că împiedică aprovizionarea globală cu vaccinuri, vaccinând complet o mare parte din populația lor, în timp ce alte state încă așteaptă primele doze.

Pentru 2022, OMS și-a stabilit un obiectiv clar: vaccinarea a 70% din populație în toate țările, până în iulie, pentru a putea pune capăt pandemiei.

Citește și...
Director OMS: Faza acută a pandemiei s-ar putea încheia în 2022, dar Covid-19 nu va dispărea
Director OMS: Faza acută a pandemiei s-ar putea încheia în 2022, dar Covid-19 nu va dispărea

Faza acută a pandemiei de COVID-19 s-ar putea încheia anul viitor, dar coronavirusul nu va dispărea complet, a afirmat miercuri Mike Ryan, director executiv al Programului pentru situaţii de urgenţă al Organizației Mondiale a Sănătății.

Directorul general al OMS, îngrijorat de riscul unui „tsunami de cazuri
Directorul general al OMS, îngrijorat de riscul unui „tsunami de cazuri"

Circulaţia simultană a variantelor Delta şi Omicron ale noului coronavirus produc un „tsunami de cazuri", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, transmite Reuters.

OMS: Riscul prezentat de Omicron rămâne
OMS: Riscul prezentat de Omicron rămâne "foarte ridicat"

Riscul reprezentat de varianta extrem de contagioasă a coronavirusului Omicron în lume rămâne "foarte ridicat", a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de AFP, scrie Agerpres. 

Recomandări
Sindicatele din educație resping din nou oferta, după ce Guvernul a adoptat mărirea salariilor și a încheiat negocierile
Sindicatele din educație resping din nou oferta, după ce Guvernul a adoptat mărirea salariilor și a încheiat negocierile

Sindicatele din Educaţie au respins, joi, oferta Guvernului pentru încetarea protestelor iar greva din sector continuă, au anunţat joi liderii federaţiilor sindicale, după consultările de la Guvern, potrivit Agerpres.

Klaus Iohannis, mesaj pentru cetăţenii din Republica Moldova: Nu sunteţi singuri! UE şi ceilalţi parteneri sunt aici
Klaus Iohannis, mesaj pentru cetăţenii din Republica Moldova: Nu sunteţi singuri! UE şi ceilalţi parteneri sunt aici

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pentru cetăţenii din Republica Moldova, în discursul său susţinut joi la cea de-a doua reuniune a Comunităţii Politice Europene: „nu sunteţi singuri!”.

Aglomerație în vămi, românii stau ore în șir la coadă să iasă din țară. Către ce destinații se îndreaptă de Rusalii
Aglomerație în vămi, românii stau ore în șir la coadă să iasă din țară. Către ce destinații se îndreaptă de Rusalii

Graniţele sunt sufocate de mașini, căci mii de români au ales destinații de vacanță din străinătate. De dimineață stau la cozi uriaşe, în vămi, iar la unele puncte de trecere a frontierei au apărut blocaje.