Sindicaliștii din Sănătate au anunțat grevă generală pe 11 mai. Apelul către guvernanți

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Sistemul de Sănătate este la un pas de colaps. Protestele au continuat şi joi în multe spitale din ţară, iar sindicaliştii au anunţat că vor declanşa greva generală.

Şefii de la Sănătate, Muncă şi Finanţe au termen până vineri să identifice problemele. Soluţia este ridicarea pragului de sporuri, plafonat la 30%, le trasmit liderii de sindicat.

Asistentele secţiilor de Anatomie Patologică din Timişoara au ieşit în stradă, după ce veniturile le-au scăzut luna aceasta şicu 2.200 de lei.

"Foarte multe multe persoane din rândurile noastre fac tumori sau boli infecto-contagioase. Aceşti oameni se duc cu mai puţini bani acasă. Fiecare din ei au rate", spune o asistentă.

Anatomopatologia şi Medicină Legală sunt doar două dintre specialităţile medicale care au avut de pierdut după aplicarea Legii Salarizării. Lor li se adaugă infirmierele, brancardierii şi întregul personal administrativ. În plus, veniturile au scăzut şi când contribuţiile au trecut de la angajator la angajat, iar sporurile au fost plafonate.

Iulian Pope, Sanitas: ''Sunt spitale în care nu s-au luat salariile. Fac un apel la doamna ministru al Muncii să îşi asume greşelile pe care le-a făcut în elaborarea Legii Salarizării unitare şi să o corecteze.''

Premierul Viorica Dăncilă a cerut ca situaţia să fie rezolvată de urgenţă. Ministerul Muncii spune că:

"În ceea ce priveşte salariile brancardierilor, îngrijitoarelor şi infirmierelor, acestea vor creşte etapizat până în 2022.''

Iar ministrul Sănătăţii negociază de mai multe zile cu sindicaliştii.

Medicii care au primit salarii mărite spun că ei nu pot lucra singuri într-un spital. Au nevoie şi de asistentă şi de infirmieră şi chiar de brancardier. Aşa că susţin protestul colegilor.

Toate discuţiile de până acum par a fi în zadar, spun sindicaliştii din sănătate, aşa că vor continua protestele. Săptămâna viitoare va fi organizat un miting de amploare, iar pe 7 mai va fi greva de avertisment. Dacă problemele nu vor fi rezolvate, pe 11 mai va fi declanşată greva generală.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO