Cine este pacientul care a primit primul transplant pulmonar realizat în România

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

După ani întregi de aşteptare şi lungi controverse legate de acest subiect, în România a avut loc miercuri primul transplant de plămâni.

Operaţia a avut loc la Spitalul ”Sfânta Maria” din Capitală, singurul centru acreditat pentru astfel de intervenţii chirurgicale. Doctorul Igor Tudorache a venit special din străinătate pentru a ajuta un tânăr în vârstă de 36 de ani, care aştepta o şansă de mai bine de 3 ani. Următoarele 48 de ore sunt foarte importante, pentru evoluţia pacientului.

Mugurel Amariței este din Iaşi, iar miercuri dimineaţă a primit alţi plămâni. Tânărul a suportat bine operaţia, potrivit reprezentanţilor spitalului.

Operatia a început la ora 4:00 de dimineaţă şi s-a încheiat la 11:00. Apoi, pacientul a fost transferat imediat în secţia de Terapie Intensivă pentru recuperare. Chirurgul principal a fost Igor Tudorache, care a venit din Germania, dar în sala de operaţie alături de el au mai fost 2 chirurgi de la Spitalul ”Sfânta Maria”.

Organele au fost prelevate la Floreasca, de la un bărbat care a suferit un accident vascular cerebral. Pentru cel transplantat urmează însă 48 de ore critice, în care corpul poate sau nu să accepte plămânii. În a doua fază, tânărul ar trebui îngrijit într-un centru special de recuperare.

Adrian Popa, pacient transplantat: ''Este foarte importantă monitorizarea post transplant, unde se stabileşte medicaţia, dozajul şi toate cele când apar complicații.''

Nu este clar însă dacă România are un asemenea centru de recuperare.

Spitalul ”Sfânta Maria” a primit acreditarea pentru centrul de transplant la începutul lui 2016. Ministrul Sănătăţii de atunci, Vlad Voiculescu, a blocat activitatea pentru că a descoperit nereguli. Anul trecut, un alt ministrul al sănătăţii, Florian Bodog, şi-a dat acordul şi astăzi a avut loc primul transplant de plămâni.

Patru bolnavi au murit până acum aşteptând un transplant de plămâni, iar alţi 36 de romani au nevoie de o astfel de intervenţie chirurgicală.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO