Riscurile la care se expun cei care fumează ţigări electronice sau cu tutun încălzit


Ultimul update: Vineri 31 Mai 2019 08:39
Data publicarii: Joi 30 Mai 2019 20:37
Categorie: Stiri Sanatate

''Doar aer curat ar trebui să intre în plămâni!''. Iată ce le transmit pneumologii fumătorilor indiferent dacă folosesc ţigări clasice, electronice sau pe cele cu tutun încălzit.

Chiar dacă pentru acestea din urmă nu s-au făcut prea multe studii, medicii avertizează că nu sunt lipsite de substanţe dăunătoare organismului.

Există studii care au măsurat şi au analizat respectivii aerosoli, printre ele şi o substanță care nu a fost identificată în fumul de ţigară o combinaţie între folmadehidă şi o substanţă pe bază de cianură.

Medicii vorbesc aici despre ţigările cu tutun încălzit. Studiile, chiar dacă nu îndelungate, arată că sunt periculoase pentru organism. La fel şi ţigările electronice.

Medic: "Dacă ne uităm în filtru cum arată la început şi cum arată după ce îl foloseşti vedem clar cum s-a depus acelaşi gudron''.

Dincolo de asta, specialiştii spun că inclusiv aromele din aceste ţigări sunt nocive.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic specialist pneumolog: "Mai ales mentolul şi scorţişoara, dar şi celelate arome afectează celulele vaselor de sânge şi practiv creşte riscul de AVC şi infarct miocardic''.

Medic: ''Concentrații înalte de substanțe carcinogenetice chiar dacă nivelul de carbon monoxid e scăzut creează p generaţie nouă de puternici adictivi. Adolescenţii, la anumite ţigări electronice, devin dependenti şi se deschide drumul spre consumul de ţigări normale''.

Periculoasă este şi glicerina vegetală care se găseşte în aceste produse, sunt de părere doctorii. Poate să provoace crize de astm, iar pe termen lung afectează plămânii. Iar simplul fapt că produsele sunt expuse în magazine îi pot îndemna pe tineri să se apuce de fumat.

Ramona Brad: ''13-15 ani debutul consumului de tutun pentru majoritatea tinerilor din România. Publicitatea influenţează consumul de tutun şi asta e motivul pentru care companiile investesc atât de mult: promovează obiceiul, normalizează obiceiul consumului de tutun''.

Statisticile arată ca un bărbat care fumează are un risc de 23 de ori mai mare de a face cancer pulmonar decât unul nefumător, iar în cazul femeilor şansele cresc de 13 ori.

Dr. Beatrice Mahler: "Peste 10.000 de pacienţi la Marius Nastan, 40% sunt cu BPOC. Duce la pierderea funcţiei pulmonare treptat''.

Doar anul trecut peste 10.000 de români au murit din cauza cancerului pulmonar.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

De ce femeile care fumează riscă să nu mai poată face copii
Şofer de 63 de ani, reţinut de poliţie când parca în faţa unui bar. Cu ce se ocupa de fapt
Cum s-a dat de gol un tânăr care a furat o geantă plină cu țigări
VIDEO PROTVPLUS.RO