Restricțiile Covid ne afectează psihic. Semnul care ar trebui să ne facă să mergem la medic

Ultima actualizare: 17-10-2020 10:18

De mai bine de jumătate de an ne ferim de un duşman nevăzut, dar care poate ucide - noul coronavirus. 

 

Trăim vremuri în care frica de boală este mare, dar, pe lângă această teamă, există şi problema sănătăţii mintale.

Doctorul Mihai Bran, medic psihiatru la Spitalul Clinic Colţea, invitat la Știrile Pro TV, a declarat că, în ultima perioadă, a observat că a crescut numărul cazurilor de tulburări de anxietate.

”Am observat o creștere a incidenței tulburărilor de anxietate, precum și a pacienților care au început să acuze diverse forme de insomnie. De asemenea, au fost mai multe persoane care fie aveau istoric de tulburări psihice, fie se aflau la un prim episod, care au început să acuze diverse simptome depresive.” - a spus medicul.

Dr. Bran spune că aceste cazuri pot fi corelate cu pandemia de Covid-19, în condițiile în care unii oameni nu se pot adapta la toate aceste schimbări ale stilului de viață.

”Da, pot fi corelate cu pandemia. Față de fluxul normal de pacienți pe care-l vedeam înainte de apariția pandemiei, am observat o creștere pe întreaga patologie descrisă mai devreme: tulburări de anxietate, insomnie sau episoade depresive.” - a declarat medicul psihiatru.

Cum putem să diminuăm efectele acestor tulburări, cauzate de pandemia de Covid-19? Primul pas ar fi să recunoaștem că suntem afectați de aceste schimbări și să cerem ajutorul unui medic.

”Primul pas ar fi să le recunoaștem și să ne adresăm la timp. Adică, nu dorm o noapte, două, poate nu-i o problemă. Dar în momentul în care începi să ai un somn de o calitate mai proastă timp de 4, 5 zile, ar trebui să te adresezi către un medic. Fie că mergi către un medic de familie, fie un medic psihiatru, ar trebui să faci asta din timp. La fel în cazul stărilor de anxietate. Anxietatea e o stare normală, ne-a ajutat să supraviețuim pe parcursul evoluției noastre ca și specie, dar în momentul în care are o anumită intensitate și se manifestă pe o anumită durată, atunci, clar, ar trebui să ne adresăm unui specialist.” - a mai spus dr. Bran la Știrile Pro TV.

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO