Raport: Coronavirusul poate rămâne în aer timp de mai multe ore
Modalitatea de transmitere a virusului SARS-CoV-2 a provocat o dezbatere intensă încă de la începutul pandemiei COVID-19, dar numeroasele dovezi acumulate între timp au evidenţiat relevanţa infectărilor pe cale aeriană.
Un raport recent al Consiliului Superior pentru Cercetări Ştiinţifice din Spania (CSIC), care trece în revistă literatura ştiinţifică elaborată în timpul actualei crize sanitare, analizează modalităţile de transmitere a virusului şi aminteşte că peste 200 de cercetători au cerut deja Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să ţină cont de importanţa transmiterii pe cale aeriană, lucru acceptat de OMS, relatează luni agenţia EFE.
CSIC subliniază, pe baza rapoartelor ştiinţifice, că un contact direct între persoane nu este o condiţie necesară pentru transmiterea noului coronavirus, întrucât studiile au demonstrat că virusul poate rămâne în aer timp de mai multe ore şi că păstrarea unei distanţe fizice de chiar şi un metru şi jumătate ar putea fi insuficientă pentru a evita infectarea.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Prin urmare, este subliniată importanţa aerisirii încăperilor, îmbunătăţirii sistemelor de circulare a aerului, evitarea aerului condiţionat şi folosirea măştii în spaţiile închise.
Pagina web a Centrului american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) avertizează că infectarea cu noul coronavirus se produce odată cu inhalarea picăturilor sau a particulelor emise de o persoană atunci când vorbeşte, râde, tuşeşte, strănută sau chiar prin simpla sa respiraţie.
Infectarea poate surveni de asemenea prin suprafeţe contaminate după ce o persoană îşi atinge gura, nasul sau ochii, mai menţionează CDC, atenţionând însă că ''nu aceasta este principala cale de transmitere a virusului''.
Această informaţie, validată deja de numeroase studii ştiinţifice, este motivul pentru care folosirea măştii a devenit obligatorie peste tot în lume şi se află la baza restricţiilor pentru adunările în spaţiile închise.