Rafila a explicat de ce persoanele care au peste 40 de ani nu trebuie să primească iod. Singura excepție de la regulă

Ultima actualizare: 29-03-2022 14:19
Rafila a explicat de ce persoanele care au peste 40 de ani nu trebuie să primească iod. Singura excepție de la regulă
Captură Facebook / Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, care este motivul pentru care autoritățile nu sunt de acord ca persoanele care au peste 40 de ani să primească iod.

"În cazul acestor persoane, beneficiile sunt mai mici decât riscurile și atunci îți blochezi funcționarea tiroidei. După 40 de ani, nu e indicat să fii beneficiarul unor cantități mari de iod. Astfel de pastilă, 65 de miligrame, înseamnă foarte mult iod", a declarat ministrul Sănătății.

Rafila a precizat că românii care au mai mult de 40 de ani pot să primească iod într-o singură situație: "Persoanele de peste 40 de ani, care din punct de vedere metabolic sunt mai puțin active, iar rata de încorporare a iodului în tiroidă este mai mică, nu trebuie să primească decât în cazul unei expuneri directe, adică dacă ești în locul în care s-a produs incidentul".

De asemenea, demnitarul a spus că iodul "nu trebuie luat în niciun caz prevenitv".

 

Cum se administrează pastilele de iodură de potasiu

 

Ministrul Sănătății a precizat că guvernul va demara o campanie de informare, pentru a îndruma populația cum să obțină pastilele de iodură de potasiu, cum să le păstreze și cum să le administreze în cazul unui incident nuclear.

"Căutăm cea mai bună cale de distribuire a a comprimatelor de iodură de potasiu. Administrarea trebuie făcută în cazul unei urgențe, doar la indicația autorităților. Trebuie luate dacă există în proximitatea României un incident nuclear. Altfel, nu trebuie luate.

Dozajele care se administrează: la copiii nou născuți un sfert de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta până la 3 ani, între 3 și 12 ani - un comprimat, la copiii peste 12 ani și adulți - două comprimate", a afirmat Alexandru Rafila.

"Tratamentul se administrează într-un timp maxim de 8 ore de la anunțul autorităților, nu trebuie să depășească 24 de ore pentru că este inutilă. Administrarea se face în doză unică", a precizat acesta.

 

Cum trebuie să păstrăm iodura de potasiu


Alexandru Rafila a mai declarat că iodura de potasiu "se păstrează ambalată, trebuie păstrată la întuneric și la temperaturi de maxim 25 de grade, nu se lasă la îndemâna copiiilor. Ambalajul nu trebuie aruncat, ci trebuie dus la farmacie pentru reciclare. Pastilele au un termen de valabilitate de 3 ani".

Întrebat dacă există un risc iminent de incident nuclear, Alexandru Rafila a răspuns: "Nu, dar nu putem exclude în mod absolut, este posibil, dar nu este probabil".

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO