Autoritatile vor sa ii oblige pe parinti sa isi vaccineze copiii. Proiectul legii, pus in dezbatere publica luna aceasta

×
Codul embed a fost copiat

Autoritatile vor sa ii oblige pe parinti sa isi vaccineze copiii. Pregatesc sanctiuni pentru cei care refuza, dar si stimulente ca sa ii convinga.

Masurile vin dupa ce in ultimii ani tot mai multi parinti au refuzat vaccinarea. Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca riscul aparitiei unor focare este foarte mare. Pe de alta parte, statul promite despagubiri in cazul in care un copil se imbolnaveste din cauza vaccinarii.

Pentru prima data in Europa au fost inregistrate cazuri de difterie anul trecut si anul acesta chiar decese. In Ucraina a existat un focar de poliomielita, iar in Romania unul de rujeola. 79 de copii din Bistrita Nasaud si Cluj s-au imbolnavit. Autoritatile le atrag atentia parintilor si le cer sa isi vaccineze copiii. Anul trecut, din 200 de mii de bebelusi, 35 de mii NU au fost imunizati.

Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie: "Acoperirea vaccinala in cazul rubeolei, rujeolei, oreonului, este de 83% la nivel national, iar la vaccinul hexovalent, care inseamna impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatita B avem putin peste 60%."

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca 95% din populatie sa fie vaccinata. Poliomielita lasa sechele grave, oreionul poate produce meningita si encefalita. Cu toate acestea, in ultimii ani s-a ajuns ca rata de vaccinare pentru bolile grave sa fie de 83%, iar in unele zone, precum Arad si Bucuresti este de 70%.

Citește și
vaccin
Lista tarilor care necesita vaccinarea obligatorie impotriva polio-virusurilor. Anuntul facut marti dimineata de OMS
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecttioase "Matei Bals": "Pentru virusul rubeolic problema este mult mai grava pentru fetite. Daca ajung la maturitate si vor sa faca o sarcina sa stie clar ca daca nu s-au vaccinat sunt la risc sa faca rubeola, iar rubeola genereaza malformatii ale fatului indiferent de trimestrul de sarcina."

Parintii care refuza vaccinarea se tem ca pruncii lor s-ar putea imbolnavi din aceasta cauza, chiar si de autism.

Autoritatile sustin ca isi vor asuma rezolvarea eventualelor complicatii aparute in urma vaccinarii si ca vor oferi despagubiri in cazul in care copiii vor avea de suferit.

Proiectul legii vaccinarii va fi supus dezbaterii publice, probabil, in a doua jumatate a lunii aprilie, a anuntat sambata secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Victor Strambu.

"Ministerul Sanatatii a fost promotorul acestei legi. Actiunea a inceput in 2015, iar Ministerul Sanatatii este determinat in a duce la bun sfarsit aceasta initiativa legislativa, cu ajutorul Parlamentului Romaniei. Probabil ca dupa jumatatea acestei luni va aparea si in transparenta decizionala, dupa care isi va urma cursul legislativ", a spus Strambu, intr-o declaratie de presa sustinuta cu ocazia celei de-a patra editii a Conferintei Nationale Actualitati in Vaccinologie - RoVaccin 2016, relateaza Agerpres.

Presedintele comisiei pentru sanatate din Camera Deputatilor, Florin Corneliu Buicu, a adaugat ca isi doreste ca in cadrul dezbaterilor care vor avea loc in Parlament sa fie expuse toate argumentele pro si contra vaccinarii, dar sa primeze interesul superior al copilului si datele medicale.

"Astept din partea MS varianta finala, prin asumarea acestui proiect si inaintarea de catre Guvern ca si initiativa legislativa catre Parlament. Daca termenul pe care Victor Strambu l-a enuntat aici va fi depasit foarte mult timp, pot sa va spun ca parlamentarii, care au drept de initiativa legislativa, ar putea prelua acest proiect, pentru a-l depune", a completat Buicu.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat ca in proiectul de lege sunt mentionate opt antigene: difterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita, hepatita B, rubeola, rujeola si oreion.

"Acestea vor fi antigenele - cum doriti sa le spuneti: "inalt recomandate", "obligatorii". Cuvantul acesta "obligatoriu" revine si este utilizat ca un soi de sperietoare. Eu cred ca noi trebuie sa ne referim la legea sanatatii obligatorii pentru copii, nu la legea vaccinarii obligatorii, la care toata lumea trebuie sa contribuie", a adaugat Rafila.

El a mai precizat ca informarea si consilierea parintilor vor fi asigurate la nivel central de catre Ministerul Sanatatii, Institutul National de Sanatate Publica si grupul tehnic de coordonare a activitatii de vaccinare. De asemenea, vor fi implicate Directia de Sanatate Publica si Comisia judeteana de vaccinare, precum si medicii de familie si cadrele didactice.

Rafila a subliniat ca scopul proiectului de lege este legat de asigurarea tuturor resurselor si parghiilor pentru ca acoperirea vaccinala in Romania sa nu mai urmeze un trend descendent.

Prof. univ. dr. David Greenberg, de la Universitatea Ben-Gurion din Israel, a comparat vaccinurile cu un "scut de fier" care protejeaza nu doar copiii, ci si comunitatea. El a adaugat ca in tara sa exista mecanisme de monitorizare a vaccinarii, dar si pentru asigurarea unor stocuri suficiente. Totodata, a apreciat ca doua dintre problemele cu care se confrunta Romania sunt rata mare a mortalitatii infantile, dar si rezistenta la antibiotice.

"In Romania, una dintre marile probleme este si acoperirea vaccinarii. Acest lucru trebuie monitorizat si rezolvat prin noua lege, dar si prin comisii care trebuie sa monitorizeze cum sunt furnizate vaccinurile in comunitate", a spus David Greenberg.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Alerta de gripa in scolile din Romania. Triajul facut de profesori inaintea orelor, singura sansa de a opri raspandirea bolii
Alerta de gripa in scolile din Romania. Triajul facut de profesori inaintea orelor, singura sansa de a opri raspandirea bolii

Este alerta medicala in scoli, din cauza gripei. Ministerul Sanatatii le recomanda profesorilor sa faca triaje, ca sa nu apara focare.

Lista tarilor care necesita vaccinarea obligatorie impotriva polio-virusurilor. Anuntul facut marti dimineata de OMS
Lista tarilor care necesita vaccinarea obligatorie impotriva polio-virusurilor. Anuntul facut marti dimineata de OMS

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a actualizat lista cu tarile pentru care se cere obligatoriu vaccinarea polio in urma evaluarii situatiei internationale cu privire la circulatia acestui virus, informeaza Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Descoperire revolutionara in tratarea cancerului. Cercetator:
Descoperire revolutionara in tratarea cancerului. Cercetator: "Va schimba radical felul in care luptam cu aceasta maladie"

Cercetatorii englezi sunt increzatori ca au gasit "calcaiul lui Ahile" in cazul celulelor canceroase. "Este o descoperire care va schimba radical felul in care luptam cu aceasta maladie" au declarat autorii studiului.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele
Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele

A dat norocul peste un român care a câștigat, joi seara, premiul cel mare de la Loto 6 din 49.